De Kennis van Nu special gemist? Bekijk hier de hele uitzending

De Kennis van Nu special gemist? Bekijk hier de hele uitzending
De Kennis van Nu special: antrax als biologisch wapen

De Kennis van Nu special gemist? Bekijk hier de hele uitzending Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne beschuldigen de Oekraïeners en de Russen elkaar steeds vaker van de productie van biologische wapens. In deze special van De Kennis van Nu wordt één zo'n mogelijk wapen tegen het licht gehouden: antrax. MiltvuurIn 1979 ontsnapte er een gaswolk met antrax (miltvuur) uit een Russisch laboratorium. Als gevolg daarvan overleden minstens 66 mensen in de wijde omgeving aan de ziekte die de bacterie bacillus anthracis veroorzaakt. Tegenwoordig is de kennis over antrax sterk ontwikkeld, maar hoe reëel is de inzet ervan als biologisch wapen? Nieuw slachtofferDe Kennis van Nu vraagt zich ook af in hoeverre Nederland op de inzet van antrax is voorbereid. Uniek aan de antrax-bacterie is dat deze tientallen jaren kan overleven in de bodem, wachtend op een nieuw slachtoffer. In Nederland zijn nog altijd miltvuurbosjes te vinden met daaronder potentieel ziekmakende grond. Bekijk ook Beau van Erven Dorens is bang voor Poetin, kan Wopke Hoekstra hem geruststellen? Bekijk deze video » Rob Bertholee in Op1: "Val van Marioepol is een belangrijke mijlpaal voor Poetin" Bekijk deze video »
Uitzending :
Werkt de video hierboven niet? Bekijk de uitzending hier op NPO.
TIP: Kijk deze aflevering zonder reclame terug op NLZIET. De eerste maand gratis. Klik hier.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne beschuldigen de Oekraïeners en de Russen elkaar steeds vaker van de productie van biologische wapens. In deze special van De Kennis van Nu wordt één zo'n mogelijk wapen tegen het licht gehouden: antrax.

Miltvuur
In 1979 ontsnapte er een gaswolk met antrax (miltvuur) uit een Russisch laboratorium. Als gevolg daarvan overleden minstens 66 mensen in de wijde omgeving aan de ziekte die de bacterie bacillus anthracis veroorzaakt. Tegenwoordig is de kennis over antrax sterk ontwikkeld, maar hoe reëel is de inzet ervan als biologisch wapen?

Nieuw slachtoffer
De Kennis van Nu vraagt zich ook af in hoeverre Nederland op de inzet van antrax is voorbereid. Uniek aan de antrax-bacterie is dat deze tientallen jaren kan overleven in de bodem, wachtend op een nieuw slachtoffer. In Nederland zijn nog altijd miltvuurbosjes te vinden met daaronder potentieel ziekmakende grond.


Praat mee
Geef hieronder je commentaar op De Kennis van Nu special gemist? Bekijk hier de hele uitzending of klik hier als je dit een leuke video vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV