De gouden lichting aflevering 1 gemist? Bekijk hier de hele uitzending

De gouden lichting aflevering 1 gemist? Bekijk hier de hele uitzending
Start: De gouden lichting

De gouden lichting aflevering 1 gemist? Bekijk hier de hele uitzending Terwijl Nederland begin deze eeuw getuige was van de successen van turnsters Renske Endel, Suzanne Harmes, Gabriëlla Wammes en Verona van de Leur blijken zij al die jaren in de greep van coaches geweest te zijn die systematisch hun grenzen overschreden. De documentaireserie De gouden lichting legt bloot hoe het viertal in een val liep waaruit ze niet konden ontsnappen. Alle fragmenten uit deze uitzending De gouden lichting, turnsters over machtsmisbruik coaches: ‘Hele jeugd kapotgemaakt’ Bekijk deze video » Fysiek geweldDe turnsters behoorden tot de top van hun sport en werden meermaals verkozen tot Sportploeg van het Jaar. Het was een meisjesdroom die uitkwam, een verhaal als een sprookje. Totdat ze, lang nadat hun glorietijd was verstreken, gezamenlijk naar buiten traden met hun werkelijke verhaal. Een verhaal waarin verbaal en fysiek geweld, psychologische machtsspelletjes en ontmenselijking de boventoon voeren. ArchiefmateriaalIn De gouden lichting wordt de hele geschiedenis van de vier turnsters aan de hand van indringende interviews en nooit eerder getoond archiefmateriaal gereconstrueerd. Van de eerste kennismaking met de turnsport op televisie tot de donkerste periode, van de eerste voorzichtige onthullingen tot het heden, waarin ze elk op eigen wijze in het reine proberen te komen met het verleden. Bekijk ook RTL Boulevard: Verona van de Leur doet aangifte tegen turnbond (video) Bekijk deze video » Khalid & Sophie: turnsters reageren op vergoeding en excuses voor lichamelijk misbruik Bekijk deze video »
Uitzending :
Werkt de video hierboven niet? Bekijk de uitzending hier op NPO.
TIP: Kijk deze aflevering zonder reclame terug op NLZIET. De eerste maand gratis. Klik hier.

Terwijl Nederland begin deze eeuw getuige was van de successen van turnsters Renske Endel, Suzanne Harmes, Gabriëlla Wammes en Verona van de Leur blijken zij al die jaren in de greep van coaches geweest te zijn die systematisch hun grenzen overschreden. De documentaireserie De gouden lichting legt bloot hoe het viertal in een val liep waaruit ze niet konden ontsnappen.

Fysiek geweld
De turnsters behoorden tot de top van hun sport en werden meermaals verkozen tot Sportploeg van het Jaar. Het was een meisjesdroom die uitkwam, een verhaal als een sprookje. Totdat ze, lang nadat hun glorietijd was verstreken, gezamenlijk naar buiten traden met hun werkelijke verhaal. Een verhaal waarin verbaal en fysiek geweld, psychologische machtsspelletjes en ontmenselijking de boventoon voeren.

Archiefmateriaal
In De gouden lichting wordt de hele geschiedenis van de vier turnsters aan de hand van indringende interviews en nooit eerder getoond archiefmateriaal gereconstrueerd. Van de eerste kennismaking met de turnsport op televisie tot de donkerste periode, van de eerste voorzichtige onthullingen tot het heden, waarin ze elk op eigen wijze in het reine proberen te komen met het verleden.


Praat mee
Geef hieronder je commentaar op De gouden lichting aflevering 1 gemist? Bekijk hier de hele uitzending of klik hier als je dit een leuke video vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV