De Kennis van Nu special gemist? Bekijk hier de hele uitzending

De Kennis van Nu special gemist? Bekijk hier de hele uitzending

De Kennis van Nu special gemist? Bekijk hier de hele uitzending Niet alleen mensen maar ook planten, insecten en dierenharen kunnen moordenaars verraden. Een team van biologen onderzoekt bij het Nederlands Forensisch Instituut sporen afkomstig van andere levensvormen dan de mens. We volgen hun werk in deze special van De Kennis van Nu. VeroordelingDie levensvorm kan van alles zijn: bacteriën, stuifmeel, kiezelwieren, een berkenzaadje of een haar van een kat. Het zijn allemaal groene, stille getuigen. Forensisch onderzoeker Irene Kuiper laat zien dat zelfs een theelepeltje grond het verschil kan maken tussen een veroordeling of vrijspraak. De Duitse entomoloog (insectendeskundige) Mark Benecke onderzoekt insecten die op een plaats delict worden aangetroffen. LijkDe dieren die Benecke aantreft vertellen hem hoe lang een lijk ergens heeft gelegen en of het lichaam is verplaatst. Naast het Amsterdam UMC ligt een veldje waar lichamen begraven liggen voor de wetenschap. Forensisch biofysicus Maurice Aalders onderzoekt daar hoe begroeiing de locatie van een graf kan verraden.
Uitzending :
Werkt de video hierboven niet? Bekijk de uitzending hier op NPO.
TIP: Kijk deze aflevering zonder reclame terug op NLZIET. De eerste 14 dagen gratis. Klik hier.
Maandag 5 september 2022 om 23:02

Niet alleen mensen maar ook planten, insecten en dierenharen kunnen moordenaars verraden. Een team van biologen onderzoekt bij het Nederlands Forensisch Instituut sporen afkomstig van andere levensvormen dan de mens. We volgen hun werk in deze special van De Kennis van Nu.

Veroordeling
Die levensvorm kan van alles zijn: bacteriën, stuifmeel, kiezelwieren, een berkenzaadje of een haar van een kat. Het zijn allemaal groene, stille getuigen. Forensisch onderzoeker Irene Kuiper laat zien dat zelfs een theelepeltje grond het verschil kan maken tussen een veroordeling of vrijspraak. De Duitse entomoloog (insectendeskundige) Mark Benecke onderzoekt insecten die op een plaats delict worden aangetroffen.

Lijk
De dieren die Benecke aantreft vertellen hem hoe lang een lijk ergens heeft gelegen en of het lichaam is verplaatst. Naast het Amsterdam UMC ligt een veldje waar lichamen begraven liggen voor de wetenschap. Forensisch biofysicus Maurice Aalders onderzoekt daar hoe begroeiing de locatie van een graf kan verraden.

Actuele video's

Meer actuele video's