Historisch bewijs gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Historisch bewijs gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Historisch bewijs gemist? Bekijk hier de hele uitzending In het programma Historisch bewijs doet een team onderzoek naar de authenticiteit en het belang van diverse historische voorwerpen. Deze week een spectaculair stuk uit de Nederlandse geschiedenis: de vlag van Willem Barentsz. RijksmuseumIn het Rijksmuseum in Amsterdam en in een Noors museum zouden stukjes liggen van de vlag van het schip waarmee Willem Barentsz in 1596 een doorgang naar het oosten probeerde te vinden. Maar is dit echt zo en horen de stukjes bij elkaar? Het team blijft in deze aflevering niet alleen in Nederland, maar reist ook af naar het Noorse Tromsø. PuzzelenHier onderzoeken ze of de vlagfragmenten in het Polar Museum tot dezelfde vlag behoren als de vlagfragmenten in het Rijksmuseum, en of het dan om de vlag gaat die op het schip van Willem Barentsz wapperde. Daarvoor duikt het team in het krantenarchief, wordt kleurstofonderzoek op de stukjes stof gedaan en met kunstmatige intelligentie proberen ze de vlagdelen weer in elkaar te puzzelen. Bekijk ook Video: Marcel van Roosmalen kritisch op gebruik omgekeerde vlag Bekijk deze video » Johan Derksen heeft ook omgekeerde vlag: "Ik protesteer tegen totale chaos in Nederland" Bekijk deze video »
Uitzending :
Werkt de video hierboven niet? Bekijk de uitzending hier op NPO.
TIP: Kijk deze aflevering zonder reclame terug op NLZIET. De eerste 14 dagen gratis. Klik hier.

In het programma Historisch bewijs doet een team onderzoek naar de authenticiteit en het belang van diverse historische voorwerpen. Deze week een spectaculair stuk uit de Nederlandse geschiedenis: de vlag van Willem Barentsz.

Rijksmuseum
In het Rijksmuseum in Amsterdam en in een Noors museum zouden stukjes liggen van de vlag van het schip waarmee Willem Barentsz in 1596 een doorgang naar het oosten probeerde te vinden. Maar is dit echt zo en horen de stukjes bij elkaar? Het team blijft in deze aflevering niet alleen in Nederland, maar reist ook af naar het Noorse Tromsø.

Puzzelen
Hier onderzoeken ze of de vlagfragmenten in het Polar Museum tot dezelfde vlag behoren als de vlagfragmenten in het Rijksmuseum, en of het dan om de vlag gaat die op het schip van Willem Barentsz wapperde. Daarvoor duikt het team in het krantenarchief, wordt kleurstofonderzoek op de stukjes stof gedaan en met kunstmatige intelligentie proberen ze de vlagdelen weer in elkaar te puzzelen.

Bekijk hier alle video's en artikelen van Historisch Bewijs


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV