Frontlinie gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Frontlinie gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Frontlinie gemist? Bekijk hier de hele uitzending Het is inmiddels een jaar geleden dat Nederlandse militairen vertrokken uit de provincie Uruzgan in Afghanistan, waar zij sinds 2002 veiligheid en wederopbouw moesten faciliteren. Voor Frontlinie reist Sakir Khader naar de provincie die nu onder bewind staat van de Taliban en spreekt de Afghanen die de Nederlandse staat hierom hebben aangeklaagd. Buitensporig geweldIn 2007 zet Nederland een grote tegenaanval in tegen oprukkende Talibanstrijders in de Choravallei. Volgens advocaat Liesbeth Zegveld, die namens Afghanen in Chora het proces in 2021 begon, is buitensporig geweld gebruikt door Nederlandse militairen in Uruzgan. Bij een bombardement op meerdere woonhuizen zijn tientallen burgerslachtoffers gevallen, waaronder kinderen. TalibanSakir Khader is nu terug in Uruzgan. Tijdens zijn reis naar de Choravallei onderzoekt hij wat er leeft in de harten en hoofden van de Afghaanse burgers. Hoe leven ze nu onder de Taliban en hoe kijken zij terug op twintig jaar Nederlandse bemoeienis? Khader ontmoet ook de nieuwe Talibancommandant. Die geeft hem als eerste buitenlandse journalist toegang tot het voormalige Kamp Holland, waar na twintig jaar buitenlandse aanwezigheid de vlag van de Taliban nu triomfantelijk wappert. Bekijk ook Op1 gemist? Oorlogsjournalist Hans Jaap Melissen ging in gesprek met Taliban-strijders Bekijk deze video » Op1 gemist? Oud-correspondent Natalie Righton over een jaar Taliban in Afghanistan Bekijk deze video »
Uitzending :
Werkt de video hierboven niet? Bekijk de uitzending hier op NPO.
TIP: Kijk deze aflevering zonder reclame terug op NLZIET. De eerste 14 dagen gratis. Klik hier.

Het is inmiddels een jaar geleden dat Nederlandse militairen vertrokken uit de provincie Uruzgan in Afghanistan, waar zij sinds 2002 veiligheid en wederopbouw moesten faciliteren. Voor Frontlinie reist Sakir Khader naar de provincie die nu onder bewind staat van de Taliban en spreekt de Afghanen die de Nederlandse staat hierom hebben aangeklaagd.

Buitensporig geweld
In 2007 zet Nederland een grote tegenaanval in tegen oprukkende Talibanstrijders in de Choravallei. Volgens advocaat Liesbeth Zegveld, die namens Afghanen in Chora het proces in 2021 begon, is buitensporig geweld gebruikt door Nederlandse militairen in Uruzgan. Bij een bombardement op meerdere woonhuizen zijn tientallen burgerslachtoffers gevallen, waaronder kinderen.

Taliban
Sakir Khader is nu terug in Uruzgan. Tijdens zijn reis naar de Choravallei onderzoekt hij wat er leeft in de harten en hoofden van de Afghaanse burgers. Hoe leven ze nu onder de Taliban en hoe kijken zij terug op twintig jaar Nederlandse bemoeienis? Khader ontmoet ook de nieuwe Talibancommandant. Die geeft hem als eerste buitenlandse journalist toegang tot het voormalige Kamp Holland, waar na twintig jaar buitenlandse aanwezigheid de vlag van de Taliban nu triomfantelijk wappert.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV