Andere Tijden special gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Andere Tijden special gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Andere Tijden special gemist? Bekijk hier de hele uitzending Nederland stevent net als de rest van Europa af op een nieuwe economische crisis met torenhoge inflatie en uit de pan rijzende gasprijzen. Een goed moment voor Andere Tijden om in een nieuwe special de kloof tussen arm en rijk te onderzoeken. LoonmatigingNa de Tweede Wereldoorlog zag het Nederlandse ideaal er heel anders uit: loonmatiging en nivellering leken dé instrumenten voor een gezonde economie. Andere Tijden onderzoekt de kloof van zo'n halve eeuw geleden, toen Bloemendaal al het rijkste dorp van Nederland was en de bijstandswet nog maar net bestond. Een Brabants gezin ziet zichzelf terug in een reportage uit 1978. Kansarme wijkWe zien vader op de fiets springen op weg naar de fabriek en horen hoe moeder als huisvrouw de eindjes aan elkaar moet knopen. Socioloog Godfried Engbersen doet al jaren onderzoek naar armoede in Nederland. In de jaren tachtig woonde hij zelf geruime tijd in een zogenaamde kansarme wijk in Rotterdam. We gaan echter ook verder terug, naar de jaren vijftig en zestig. Bekijk ook Video: Sigrid Kaag reageert op extreem hoge inflatie Bekijk deze video » Op1 gemist? Inflatie stijgt tot hoogste percentage ooit sinds Tweede Wereldoorlog Bekijk deze video »
Uitzending :
Werkt de video hierboven niet? Bekijk de uitzending hier op NPO.
TIP: Kijk deze aflevering zonder reclame terug op NLZIET. De eerste 14 dagen gratis. Klik hier.
Monday 31 October 2022 om 21:30

Nederland stevent net als de rest van Europa af op een nieuwe economische crisis met torenhoge inflatie en uit de pan rijzende gasprijzen. Een goed moment voor Andere Tijden om in een nieuwe special de kloof tussen arm en rijk te onderzoeken.

Loonmatiging
Na de Tweede Wereldoorlog zag het Nederlandse ideaal er heel anders uit: loonmatiging en nivellering leken dé instrumenten voor een gezonde economie. Andere Tijden onderzoekt de kloof van zo'n halve eeuw geleden, toen Bloemendaal al het rijkste dorp van Nederland was en de bijstandswet nog maar net bestond. Een Brabants gezin ziet zichzelf terug in een reportage uit 1978.

Kansarme wijk
We zien vader op de fiets springen op weg naar de fabriek en horen hoe moeder als huisvrouw de eindjes aan elkaar moet knopen. Socioloog Godfried Engbersen doet al jaren onderzoek naar armoede in Nederland. In de jaren tachtig woonde hij zelf geruime tijd in een zogenaamde kansarme wijk in Rotterdam. We gaan echter ook verder terug, naar de jaren vijftig en zestig.

Actuele video's

Meer actuele video's