2Doc IDFA Primeur: Moeders gemist? Bekijk hier de hele uitzending

2Doc IDFA Primeur: Moeders gemist? Bekijk hier de hele uitzending
Docu: Moeders

2Doc IDFA Primeur: Moeders gemist? Bekijk hier de hele uitzending Vanavond is de IDFA-documentaire Moeders te zien op NPO 2. Hierin vertellen vier moeders hoe hun zoon door foute vrienden, een trauma of intimidatie door een bende in crimineel vaarwater terechtkwam. Vaak zijn de vergrijpen klein en is de betrokkenheid van hun zonen niet bewezen... En soms zijn ze zelfs alleen getuige van een misdaad. GegijzeldDe Top400-behandeling die de gemeente Amsterdam hen opdringt, brengt ze echter van de regen in de drup. De moeders worden gegijzeld door een bureaucratie die hun gezinsleven volledig ontwricht. De directe omgeving bestempelt hen als slechte opvoeders en de politie behandelt hen soms zelfs als medeplichtige. Om hun identiteit te beschermen komen de moeders niet zelf in beeld, maar hun stem is wel te horen. WoedeDe rol van de moeders wordt gespeeld door nasynchroniserende acteurs. Behalve een uiting van onmacht, frustratie en woede zijn hun verhalen een aanklacht tegen het gebruik van algoritmes bij het voorspellen van crimineel gedrag. Deze vorm van misdaadpreventie werkt bijzonder stigmatiserend en discrimineert gekleurde jongens uit sociaal-economisch zwakke groepen. Bekijk ook Op1: indringende documentaire Schijnstudent vertelt over het dubbelleven van Dianne Bekijk deze video » Roosmarijn Wind over haar Hanky Panky Goodbye documentaire: "We zijn zoveel meer dan dat"(video) Bekijk deze video »
Uitzending :
Werkt de video hierboven niet? Bekijk de uitzending hier op NPO.
TIP: Kijk deze aflevering zonder reclame terug op NLZIET. De eerste 14 dagen gratis. Klik hier.

Vanavond is de IDFA-documentaire Moeders te zien op NPO 2. Hierin vertellen vier moeders hoe hun zoon door foute vrienden, een trauma of intimidatie door een bende in crimineel vaarwater terechtkwam. Vaak zijn de vergrijpen klein en is de betrokkenheid van hun zonen niet bewezen... En soms zijn ze zelfs alleen getuige van een misdaad.

Gegijzeld
De Top400-behandeling die de gemeente Amsterdam hen opdringt, brengt ze echter van de regen in de drup. De moeders worden gegijzeld door een bureaucratie die hun gezinsleven volledig ontwricht. De directe omgeving bestempelt hen als slechte opvoeders en de politie behandelt hen soms zelfs als medeplichtige. Om hun identiteit te beschermen komen de moeders niet zelf in beeld, maar hun stem is wel te horen.

Woede
De rol van de moeders wordt gespeeld door nasynchroniserende acteurs. Behalve een uiting van onmacht, frustratie en woede zijn hun verhalen een aanklacht tegen het gebruik van algoritmes bij het voorspellen van crimineel gedrag. Deze vorm van misdaadpreventie werkt bijzonder stigmatiserend en discrimineert gekleurde jongens uit sociaal-economisch zwakke groepen.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV