Het water komt gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Het water komt gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Het water komt gemist? Bekijk hier de hele uitzending De Zeeuwen waren eigenlijk heel duidelijk: 'je moet door'. Ook in 1953 hoorde je dat devies overal. Winfried Baaijens gaat op zoek naar de Zeeuwen en mensen uit omliggende regio's en bevraagd hen over toen en nu. Traumatische gebeurtenissenEr wordt niet of nauwelijks over de Watersnoodramp gepraat. Wat dat betreft is er een parallel met andere grote traumatische gebeurtenissen in de 20e eeuw, zoals de Tweede Wereldoorlog. Het idee is: stop het weg en het verdwijnt. BespreekbaarMaar dat is niet zo. Pas na veertig jaar, nadat vanuit Den Haag de eerste landelijke herdenking wordt georganiseerd, worden de trauma's langzaamaan bespreekbaar. Ooggetuigen vertellen over hun traumaverwerking - of het gebrek daaraan - en de zogeheten 'stormneurose'. Bekijk ook Video: Valkenburgse ijssalon negen maanden na watersnood eindelijk weer open Bekijk deze video » Jinek: moeder Peter Slager (Bløf) maakte de watersnoodramp in 1953 mee Bekijk deze video »
Uitzending :
Werkt de video hierboven niet? Bekijk de uitzending hier op NPO.
TIP: Kijk deze aflevering zonder reclame terug op NLZIET. De eerste 14 dagen gratis. Klik hier.

De Zeeuwen waren eigenlijk heel duidelijk: 'je moet door'. Ook in 1953 hoorde je dat devies overal. Winfried Baaijens gaat op zoek naar de Zeeuwen en mensen uit omliggende regio's en bevraagd hen over toen en nu.

Traumatische gebeurtenissen
Er wordt niet of nauwelijks over de Watersnoodramp gepraat. Wat dat betreft is er een parallel met andere grote traumatische gebeurtenissen in de 20e eeuw, zoals de Tweede Wereldoorlog. Het idee is: stop het weg en het verdwijnt.

Bespreekbaar
Maar dat is niet zo. Pas na veertig jaar, nadat vanuit Den Haag de eerste landelijke herdenking wordt georganiseerd, worden de trauma's langzaamaan bespreekbaar. Ooggetuigen vertellen over hun traumaverwerking - of het gebrek daaraan - en de zogeheten 'stormneurose'.

Bekijk hier alle video's en artikelen van Het water komt

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV