Ondersteboven van de Amerika's gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Ondersteboven van de Amerika's gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Ondersteboven van de Amerika's gemist? Bekijk hier de hele uitzending In de docuserie Ondersteboven van de Amerika’s reist Waldemar Torenstra duizenden kilometers om te onderzoeken of de moderne westerse mens iets kan leren van de oude culturen in Noord- en Zuid-Amerika die bijna werden verdreven. In deze aflevering bezoekt Waldemar onder meer een woestijnvok en ontdekt hij een bijzondere Mexicaanse cultuur. Tohono O'odhamWaldemar laat zien dat verschillende inheemse volken nog steeds springlevend zijn, maar nog wel worden bedreigd. Onderweg naar Zuid-Amerika komt Waldemar in Arizona langs het gebied van de Tohono O'odham, een woestijnvolk wiens land bruut in tweeën werd gedeeld door een landgrens en muur, met allerlei heftige gevolgen. Katholieke feestdag in MexicoEenmaal aangekomen in Mexico merkt Waldemar verschillen op: de hedendaagse Mexicaanse identiteit lijkt een fluïde mix van inheemse én koloniale gebruiken. Destijds trouwde de Spaanse Hernan Cortes met de tot slaaf gemaakte Azteekse vrouw La Malinche. Samen kregen ze een zoon. Deze menging komt ook terug in tradities en gebruiken. Zo vieren Mexicanen bijvoorbeeld het Azteekse Dia de los Muertos op een katholieke feestdag.
Uitzending :
Werkt de video hierboven niet? Bekijk de uitzending hier op NPO.
TIP: Kijk deze aflevering zonder reclame terug op NLZIET. De eerste 14 dagen gratis. Klik hier.
Saturday 3 June 2023 om 21:30

In de docuserie Ondersteboven van de Amerika’s reist Waldemar Torenstra duizenden kilometers om te onderzoeken of de moderne westerse mens iets kan leren van de oude culturen in Noord- en Zuid-Amerika die bijna werden verdreven. In deze aflevering bezoekt Waldemar onder meer een woestijnvok en ontdekt hij een bijzondere Mexicaanse cultuur.

Tohono O'odham
Waldemar laat zien dat verschillende inheemse volken nog steeds springlevend zijn, maar nog wel worden bedreigd. Onderweg naar Zuid-Amerika komt Waldemar in Arizona langs het gebied van de Tohono O'odham, een woestijnvolk wiens land bruut in tweeën werd gedeeld door een landgrens en muur, met allerlei heftige gevolgen.

Katholieke feestdag in Mexico
Eenmaal aangekomen in Mexico merkt Waldemar verschillen op: de hedendaagse Mexicaanse identiteit lijkt een fluïde mix van inheemse én koloniale gebruiken. Destijds trouwde de Spaanse Hernan Cortes met de tot slaaf gemaakte Azteekse vrouw La Malinche. Samen kregen ze een zoon. Deze menging komt ook terug in tradities en gebruiken. Zo vieren Mexicanen bijvoorbeeld het Azteekse Dia de los Muertos op een katholieke feestdag.

Bekijk hier alle video's en artikelen van Ondersteboven van de Amerika's

Actuele video's

Meer actuele video's