Maandag 12 september in Tegenlicht: het geheim van ASML

Maandag 12 september in Tegenlicht: het geheim van ASML
Een kijkje achter de schermen

Kijktip :

Wie zijn de mensen achter de meest geavanceerde machines in de geschiedenis van de mensheid? In Brabant staat een van ’s werelds grootste aanjagers van technologische vooruitgang: ASML. Het levert machines die chips maken op een schaal van maar enkele nanometers. Tegenlicht kreeg toegang tot het reilen en zeilen bij het high-tech bedrijf en volgde een aantal medewerkers.

Tegenlicht gemist? Kijk elke aflevering terug via Gids.tv.

Onbekend
Het meest waardevolle bedrijf van Nederland is net zo belangrijk als onbekend. Er komt geen nieuwe telefoon, zelfrijdende auto, slimme wasmachine, drone, of raket die beter is dan zijn voorganger, zonder de technologie van ASML. In Tegenlicht volgen we onder meer Jos Benschop, senior vice president technology. Hij neemt strategische beslissingen over op welke technologie en welke innovatieve research er wordt ingezet.

Teamleider
Ook maken we kennis met de jonge Zuid-Afrikaanse Nureen Hoosein gaat als kersverse teamleider op zoek naar nieuwe leden voor haar team dat werkt aan ASML’s allernieuwste machine. Ondertussen heeft Arianne Bijlma er een dagtaak aan om de lijntjes met universiteiten wereldwijd te onderhouden. En we trekken op met topman Peter Wennink op de dag dat hij de jaarcijfers naar buiten brengt voor nationale en internationale pers.

Tegenlicht is maandag 12 september om 22.20 uur te zien op NPO 2. Je kunt alle afleveringen van Tegenlicht terugkijken bij Gids.tv.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV