Donderdag 29 september in Frontlinie: Sakir Khader ontmoet Taliban

Donderdag 29 september in Frontlinie: Sakir Khader ontmoet Taliban
Hoe gaat het nu in Uruzgan?

Kijktip :

Het is inmiddels een jaar geleden dat Nederlandse militairen vertrokken uit de provincie Uruzgan in Afghanistan, waar zij sinds 2002 veiligheid en wederopbouw moesten faciliteren. Voor Frontlinie reist Sakir Khader naar de provincie die nu onder bewind staat van de Taliban en spreekt de Afghanen die de Nederlandse staat hierom hebben aangeklaagd.

Frontlinie gemist? Kijk elke aflevering terug via Gids.tv.

Buitensporig geweld
In 2007 zet Nederland een grote tegenaanval in tegen oprukkende Talibanstrijders in de Choravallei. Volgens advocaat Liesbeth Zegveld, die namens Afghanen in Chora het proces in 2021 begon, is buitensporig geweld gebruikt door Nederlandse militairen in Uruzgan. Bij een bombardement op meerdere woonhuizen zijn tientallen burgerslachtoffers gevallen, waaronder kinderen.

Taliban
Sakir Khader is nu terug in Uruzgan. Tijdens zijn reis naar de Choravallei onderzoekt hij wat er leeft in de harten en hoofden van de Afghaanse burgers. Hoe leven ze nu onder de Taliban en hoe kijken zij terug op twintig jaar Nederlandse bemoeienis? Khader ontmoet ook de nieuwe Talibancommandant. Die geeft hem als eerste buitenlandse journalist toegang tot het voormalige Kamp Holland, waar na twintig jaar buitenlandse aanwezigheid de vlag van de Taliban nu triomfantelijk wappert.

Frontlinie is donderdag 29 september om 20.20 uur te zien op NPO 2. Na afloop kun je deze aflevering van Frontlinie terugkijken bij Gids.tv.

Actuele video's

Meer actuele video's