Oscars 2023: de winnaars beste film van de laatste 10 jaar

Oscars 2023: de winnaars beste film van de laatste 10 jaar
Met Birdman, Green Book, CODA en meer

Film :

De 95ste uitreiking van de Academy Awards, beter bekend als de Oscars, komen eraan. Om dit te vieren heeft Gids.tv de winnaars van de 'beste film' prijs van de afgelopen jaren op een rij gezet. Welke van deze toptitels vind jij de beste?

Gids.tv bekijkt als eerste alle nieuwe films en series in de bioscoop en on-demand. Lees hier al onze film- en serierecensies.

Argo (2012)

HBO Max | Pathé Thuis e.a. VOD-diensten

Bron: Warner Bros. Pictures
Deze thriller over een ontsnappingsactie uit Iran ten tijde van het gijzeldrama op de Amerikaanse ambassade in de jaren '80, is geproduceerd door regisseur en hoofdrolspeler Ben Affleck zelf, samen met George Clooney en Grant Heslov. In totaal verzilverde Argo drie van de zeven nominaties. Lees hier waar je de film Argo kunt kijken.

12 Years a Slave (2013)

Prime Video | HBO Max | Pathé Thuis e.a. VOD-diensten

Bron: Summit Entertainment
De verfilming van het waargebeurde boek vertelt over een man, Solomon Northup genaamd (prachtig vertolkt door Chiwetel Ejiofor), die in 1840 wordt ontvoerd en 12 jaar moet werken voor een sadistische plantage-eigenaar. Deze productie won op Oscar Night in 2013 naast het beeldje voor beste film ook die voor beste scenario en beste vrouwelijke bijrol. Lees hier waar je de film 12 Years a Slave kunt kijken.

Birdman (2014)

Prime Video | Disney+ | Pathé Thuis e.a. VOD-diensten

Bron: Fox Searchlight Pictures
Deze film gaat over een uitgerangeerde acteur Riggan Thomson (Michael Keaton) die nog één keer wil schitteren in een toneelstuk. De Mexicaanse regisseur Iñárritu ging die avond in 2014 met de beeldjes voor Beste Film, Beste Regie en Beste Originele Script naar huis. Lees hier waar je de film Birdman kunt kijken.

Spotlight (2015)

Videoland | Pathé Thuis e.a. VOD-diensten

Bron: Open Road Films
De grootste verrassing bij de 88ste Academy Awards was dit journalistendrama, over het grootschalige kindermisbruik binnen de Rooms-Katholieke kerk. Geregisseerd door Tom McCarthy en met uitstekende cast: Mark Ruffalo, Michael Keaton en Rachel McAdams doen mee. Lees hier waar je de film Spotlight kunt kijken.

Moonlight (2016)

Prime Video | Pathé Thuis e.a. VOD-diensten

Bron: A24
Terwijl de cast van La La Land al op het podium stond, was (door een lelijke vergissing) de Oscar voor 'beste film' toch echt voor deze prachtige film Moonlight. Miami in de jaren '80. Dit verhaal focust zich in drie hoofdstukken op de jeugd, puberteit en volwassenheid van een Afro-Amerikaanse man die zich in de turbulente stad Miami probeert staande te houden. Lees hier waar je de film Moonlight kunt kijken.

The Shape of Water (2017)

Disney+ | Pathé Thuis e.a. VOD-diensten

Bron: Fox Searchlight Pictures
Deze magische en duistere productie was de grote winnaar van de 90ste Academy Awards en werd bekroond als beste film, Guillermo del Toro was de beste regisseur. Prachtige actrice Sally Hawkins schittert als schoonmaakster Elisa die intiem wordt met een zeewezen. Lees hier waar je de film The Shape of Water kunt kijken.

Green Book (2018)

Netflix | Videoland | Prime Video | Pathé Thuis e.a. VOD-diensten

Bron: Universal Pictures
Het verhaal van dit magistrale drama- feelgood volgt een Italiaans-Amerikaanse uitsmijter, Tony Lip genaamd, die tijdelijk zonder werk zit als zijn nachtclub een paar maanden dicht gaat. Vervolgens besluit hij als chauffeur rond te rijden voor een uiterst getalenteerde pianist. Geregisseerd door Peter Farrelly, met prachtige rollen voor Viggo Mortensen en Mahershala Ali. Lees hier waar je de film Green Book kunt kijken.

Parasite (2019)

HBO Max | NPO Plus | Pathé Thuis e.a. VOD-diensten

Bron: CJ Entertainment
Het arme en werkloze gezin Ki-taek heeft een bijzondere belangstelling voor de rijke en glamoureuze familie Park om in hun levensonderhoud te voorzien, totdat ze verstrikt raken in een onverwacht incident. Grote verrassing kwam uit Zuid-Koreaanse hoek. Deze tragikomische film werd ijzersterk geregisseerd door Bong Joon-ho en won terecht een Oscar. Lees hier waar je de film Parasite kunt kijken.

Nomadland (2020)

Disney+ | Pathé Thuis e.a. VOD-diensten

Bron: Searchlight Pictures
Fern (Frances McDormand) is een vrouw van in de 60 die alles kwijt is geraakt sinds de kredietcrisis. Ze vat een reis aan door het Amerikaanse westen dat aan het veranderen is. Hierbij meet Fern zich de levensstijl aan van een moderne nomade en reist ze per busje. Een onvergetelijke film van regisseur Chloé Zhao won overtuigend een beeldje voor beste film in coronajaar 2020. Lees hier waar je de film Nomadland kunt kijken.

CODA (2021)

Apple TV+

Bron: Apple TV+
Apple's indiefilm CODA, gemaakt met een grotendeels dove cast, won de beste film en bekroonde daarmee een historische Oscars-moment. De zeventienjarige Ruby (Emilia Jones) wil haar dromen volgen in de muziek en ze wordt door haar leraar aangespoord om zich in te schrijven voor de muziekschool, maar het najagen van deze droom komt niet overeen met haar familiale rol. Een dikke aanrader. Lees hier waar je de film CODA kunt kijken.

De Oscars 2023 vinden dit jaar plaats op 12 maart 2023 in het Dolby Theatre in Los Angeles, Californië. In Nederland kun je op 13 maart om 02.00 uur exclusief terecht bij de zender FilmBox. Dit kanaal is onder meer te vinden bij Ziggo en Canal Digitaal.

Actuele video's

Meer actuele video's