Recensie: Oppenheimer is historisch epos die je constant op de punt van de stoel zet

Recensie: Oppenheimer is historisch epos die je constant op de punt van de stoel zet
Cillian Murphy is Robert Oppenheimer

Film :

Vanaf donderdag 20 juli draait de nieuwe film Oppenheimer in de Nederlandse bioscopen. Als je denkt dat je zou kunnen raden hoe het verhaal loopt, dan heb je het mis: Christopher Nolan vertelt het verhaal dan op een manier die je nooit had kunnen voorzien. Lees hier de filmrecensie van Oppenheimer.

Gids.tv bekijkt als eerste alle nieuwe films en series in de bioscoop en on-demand. Lees hier al onze film- en serierecensies.

"I can perform this miracle"
De wetenschapper J. Robert Oppenheimer leidt het zeer geheime Manhattanproject. Onder meer de Hongaarse wetenschapper Edward Teller, die de waterstofbom uitvindt, werkt eraan mee. Oppenheimer is getrouwd met Katherine, maar heeft een affaire met Jean Tatlock, een lid van de Communistische Partij. De overheid acht haar gevaarlijk voor de belangen van de Amerikaanse veiligheid.

Cillian Murphy als Robert Oppenheimer in 'Oppenheimer'. Bron: Universal

Beoordeling van Gids.tv: ★★★★½

Entertainment-score: 82% | IMDb ★ 9,0

Uiteraard is dit niet de historische biopic die je misschien verwacht. De film lijkt op zichzelf al opgebouwd als een soort timer, waardoor je continu het gevoel hebt dat de film kan ontploffen. De nieuwe film van Christopher Nolan heeft daarnaast ook nog eens een heel aantal klassieke Nolan elementen in huis: geweldige cinematografie van Hoyte van Hoytema, fantastisch acteerwerk van zowel de hoofdrolspeler Cillian Murphy als de batterij Hollywoodsterren in de bijrollen, geweldige sets en opzwepende muziek die je net even extra op het puntje van je stoel zet. Oppenheimer is wat dat betreft net een lekker pastagerecht waarvan je het recept al tientallen keren gezien hebt, maar ach: als het na al die keren nog steeds zo geweldig lekker is, waarom zou je het dan niet meer kunnen eten? 4,5 ster.

Cast
Naast Cillian Murphy (Dunkirk) zijn ook Matt Damon (Air), Florence Pugh (A Good Person), Emily Blunt (The English) en Robert Downey jr. (Avengers: Endgame) te zien in deze film. Deze productie is geregisseerd door Christopher Nolan (Tenet).

Vanaf 20 juli 2023 is Oppenheimer te zien in de Nederlandse bioscopen. Genre: drama, science fiction. Tijdsduur: 181 minuten.

Actuele video's

Meer actuele video's