Bioscooprecensie: The Zone of Interest is pijnlijk en indrukwekkend

Bioscooprecensie: The Zone of Interest is pijnlijk en indrukwekkend
Christian Friedel en Sandra Hüller in ijzingwekkende rollen

Film :

Voor het eerst in zeer lange tijd is er weer een Britse anderstalige film genomineerd voor de beste buitenlandse film bij de Academy Awards: de film van Jonathan Glazer is ook voor beste film, beste regie en een handjevol andere prijzen genomineerd. Zeer terecht, vinden wij. Om meerdere redenen...

Gids.tv bekijkt als eerste alle nieuwe films en series in de bioscoop en on-demand. Lees onze beoordelingen van de nieuwste films en series op de streamingdiensten en in de bioscoop.

Het verhaal
Een nazi-officier die gelegerd is in Auschwitz wordt verliefd op de vrouw van de commandant van het concentratiekamp. Tegelijkertijd wonen de commandant Rudolf Höss, zijn vrouw Hedwig en hun kinderen naast het concentratiekamp. Ze streven er om hun ideaal leven te leiden. Een joboverplaatsing dreigt dat plan te doen mislukken, maar Hedwig is niet van plan om te verhuizen. Intussen poogt een Pools gezin de joden in het kamp te helpen.

The Zone of Interest - kijken of skippen?

Hieronder volgt een spoilervrije recensie van de film.

Wat wij er van vinden
Deze film is gemaakt door Jonathan Glazer op basis van het boek Zone of Interest van Martin Amis uit 2014. Glazer neemt echter van het boek over en gebruikt het vooral als richtlijn. Naast een geweldig historisch verhaal vertelt hij ook iets over deze tijd en over de huidige samenleving. In elke scène zie je iets anders: iets choquerends, iets wonderschoons, maar toch vaak iets waar de rillingen van over je lijf lopen. Om deze film te kijken moet je wel tegen een beetje controverse kunnen. Dit is zeker geen film voor de tere zielen of voor de mensen die entertainment verwachten. Deze film is enger en spannender dan vrijwel elke horrorfilm die we de afgelopen jaren hebben gezien. Je kijkt gegarandeerd anders tegen dingen aan als je de filmzaal uit stapt.

Beoordeling van Gids.tv: ★★★★★
Er is geen enkele twijfel mogelijk: dit is één van de meest gelaagde, indrukwekkende, schrikbarende en afschuwelijke films die we de afgelopen tijd hebben gezien. We nemen onze hoed diep af voor iedereen die heeft meegewerkt aan deze film.

The Zone of Interest is nu te zien in de Nederlandse bioscopen. Regie: Jonathan Glazer (Under The Skin). Cast: Christian Friedel, Sandra Hüller (Anatomy of a Fall), Medusa Knopf, Daniel Holzberg, Maximilian Beck. Genre: drama, oorlog, historie. Tijdsduur: 105 minuten.

Actuele video's

Meer actuele video's