Tv-première van documentaire 20 Days in Mariupol over begin Oekraïne-oorlog maandag op NPO 2

Tv-première van documentaire 20 Days in Mariupol over begin Oekraïne-oorlog maandag op NPO 2
Extreem heftige docu van AP-fotograaf

Film :

De oorlog in Oekraïne is nog steeds in volle gang en we zijn inmiddels alweer bijna vergeten hoe het allemaal begon. Je hoeft echter niet verder te zappen dan NPO 2 om daar op een zeer indrukwekkende wijze weer aan te worden herinnerd. De extreem heftige documentaire 20 Days in Mariupol is maandag 19 februari om 22.20 uur te zien op NPO 2. Je kunt direct na de uitzending 20 Days in Mariupol ook streamen bij NPO Start.

Het verhaal
De onvoorstelbaar wrede en bloederige beelden van de talloze doden en gewonden door bombardementen en beschietingen in de door de Russen belegerde Oekraïense havenstad Marioepol gingen in maart 2022 de wereld over – mede dankzij het werk van de Oekraïense AP-journalist Mstyslav Chernov. Met uiterste moeite wist hij schokkende en inmiddels iconische beelden, zoals de zwangere vrouw die op een brancard uit een gebombardeerde kraamkliniek wordt gedragen, uit de van internet en elektriciteit verstoken stad te versturen.

IDFA
De documentaire ging afgelopen jaar in première op het grootste documentairefestival van Nederland: het IDFA. Op dat festival won de film de Audience Award, ofwel de publieksprijs, die elk jaar wordt uitgereikt door de NPO. De film kreeg een 4,91 en won van 141 andere films die deelnamen in de categorie. De documentaire kreeg ook een nominatie voor de Academy Awards, namelijk in de categorie beste documentaire.

Hieronder volgt een spoilervrije recensie van de film.

Wat wij er van vinden
Deze documentaire is indringend, misselijkmakend en extreem emotioneel. Het is soms enorm moeilijk om je ogen op het scherm te houden: niet omdat het niet om aan te gluren is, maar meer omdat het zo heftig is. Je ziet aan de beelden wat Mstyslav Chernov heeft moeten doen en ook heeft moeten laten om deze film te kunnen maken. Beter dan de gemiddelde horrorfilm en dat maakt het misschien wel extra heftig.

De film 20 Days in Mariupol (2023) wordt beoordeeld met een 8,5 op IMDb en is op maandag 16 februari om 22.20 uur te zien op NPO 2. Genre: documentaire, oorlog. Tijdsduur: 94 minuten.

Indrukwekkende foto van Mstyslav Chernov uit de documentaire '20 Days in Mariupol'. Bron: PBS

Actuele video's

Meer actuele video's