Special: De Avond van de Mensenrechten gemist? | Gids.tv

Special: De Avond van de Mensenrechten gemist?
Overige

NPO 2
2023-12-10 20:16:00
Tip

Uitzending van De Avond van de Mensenrechten gemist? De zondagavond van 10 december staat op NPO 2 in het teken van de mensenrechten. In een special wordt de universele basis voor vrijheid, gerechtigheid en vrede gevierd, onder leiding van Tim Hofman, Amber Kortzorg, Sahil Amar Aïssa en Sinan Can.

Amnesty International
Deze datum van de uitzending berust niet op toeval, op 10 december 1948 werd op de vergadering van de Verenigde Naties historie geschreven door het aannemen van De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Een verklaring die inmiddels is getekend door elk van de 192 landen die aangesloten zijn bij de VN. Precies 75 jaar later, op 10 december 2023, slaan BNNVARA en Amnesty International de handen ineen om de aandacht te vestigen op mensenrechten.

Gesprek en mini-documentaires
Naast het vieren van de vrijheid, vestigen de presentatoren de aandacht op de kwetsbaarheid van onze mensenrechten en het belangrijke werk dat wereldwijd gedaan wordt om deze te beschermen. Aan tafel bespreken Amber Kortzorg en Tim Hofman onder meer het demonstratierecht in Nederland en het criminaliseren van hulpverleners. Sinan Can maakte drie mini-documentaires over de verhalen achter beroemde mensenrechten foto’s, waaronder ‘Tank man’ op het Tiananmenplein in 1989. Sahil Amar Aïssa licht samen met Hedy d’Ancona enkele van de dertig mensenrechten toe. De muziek wordt verzorgd door Shary-An en er zijn bijdragen van onder anderen comedian Nabil Aoulad Ayad en cartoonist Jip van den Toorn. Bekijk deze aflevering van De Avond van de Mensenrechten hier terug.