Docu: Pauw in Turkije gemist? | Gids.tv

Docu: Pauw in Turkije gemist?
Informatief

NPO 1
2023-12-11 21:27:00
Tip

Uitzending van Pauw in Turkije gemist? Het is alweer bijna een jaar geleden dat Turkije en Syrië werden getroffen door diverse zware aardbevingen. In de documentaire Pauw in Turkije reist Jeroen Pauw naar het rampgebied om te kijken hoe de hulp daar wordt besteed en hoe het gaat in het getroffen gebied.

Financiële hulp
In februari werden Turkije en Syrië getroffen door meerdere verwoestende aardbevingen. Ruim 50.000 mensen kwamen hierbij om het leven en de schade loopt op tot vele miljarden. Met een nationale Giro 555-actie werd in Nederland tot nu toe ruim 120 miljoen euro opgehaald. Pauw gaat kijken wat er met dit geld wordt gedaan om de samenleving daar weer op te bouwen.

Instabiele huizen
Pauw reist naar de zwaar getroffen gebieden in en rond Antakya, Gaziantep en het grensgebied met Syrië en laat zien hoe de wederopbouw vordert en waaraan het hulpgeld is uitgegeven. Ook praat Pauw met vertegenwoordigers van de bij de SHO aangesloten hulporganisaties en met bewoners. Die laatsten hebben te kampen met zware lucht- en watervervuiling door het vele verontreinigde stof dat van de enorme open stortplaatsen van aardbevingspuin afwaait. Ook zijn huizen na de aardbevingen vaak instabiel en de angst is dat ze zullen instorten door de kleine aardschokken die in het gebied gebruikelijk zijn. En dan staat ook een koude winter voor de deur. Bekijk deze aflevering van Pauw in Turkije hier terug.