Meesterwerk Fanny and Alexander zondag te zien op NPO 2 als Zomergastfilm

Meesterwerk Fanny and Alexander zondag te zien op NPO 2 als Zomergastfilm
Ingmar Bergman op zijn best

Kijktip :

Zondag 28 augustus is de laatste aflevering van Zomergasten te zien op NPO 2. Bessel van der Kolk kiest aan het eind van de avond de Zomergastfilm en dat is deze week het meesterlijke Fanny and Alexander, één van de allerbeste films van de Zweedse grootmeester Ingmar Bergman.

Het verhaal
De film gaat over Fanny en Alexander. Zij zijn lid van de weelderige en kleurrijke familie Ekdahl in een Zweeds stadje aan het begin van de vorige eeuw. Hun ouders, Oscar en Emilie, beheren samen het lokale theater, en worden daarbij geholpen door Oscars moeder en broer. Als Oscar op vroege leeftijd sterft, trouwt weduwe Emilie met een bisschop en verhuizen ze met de twee kinderen naar een sobere en strenge kanselarij. Een verandering die de kinderen diep ongelukkig maakt.

Beoordeling Gids.tv: ★★★★½
De Zweedse regisseur Ingmar Bergman - door velen beschouwd als één van de beste filmmakers aller tijden - behandelde veel vaste thema's in zijn films. Zo gaat het bijvoorbeeld vaak over geloof, leven en dood, relaties en relatieproblemen en de zin van het leven. Dat klinkt als zware kost, maar Fanny and Alexander is misschien wel zijn toegankelijkste film. Ondanks de enorme lengte is het een frivool meesterwerk, waarin de jeugdige onschuld van de hoofdrolspelers een belangrijk thema vormt. Niet voor niets kreeg Fanny and Alexander vier Oscars - voor Beste Internationale Film, Beste Art Direction, Beste Kostuums en Beste Cinematografie - naast nominaties voor Beste Regie en Beste Originele Scenario.

Fanny and Alexander (1982) wordt beoordeeld met een 8,1 op IMDb en is zondag 28 augustus om 23.25 uur te zien op NPO 2. Genre: drama. Speelduur: 188 minuten.

Actuele video's

Meer actuele video's