Bijzonder verhaal over Het Achterhuis van Rotterdam woensdag te zien op NPO 2

Bijzonder verhaal over Het Achterhuis van Rotterdam woensdag te zien op NPO 2
Met dagboekfragmenten en brieven van onderduikers

Kijktip :

Woensdag (14 december) kun je op NPO 2 kijken naar de bijzondere documentaire Het Achterhuis van Rotterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten drie Joodse Rotterdamse echtparen jarenlang in de Breepleinkerk ondergedoken. Deze docu vertelt een aangrijpend verhaal over moed, hoop en vertrouwen dat jarenlang werd vergeten.

Het Achterhuis van Rotterdam gemist? Kijk de hele documentaire terug via Gids.tv.

Unieke dagboekfragmenten en brieven van onderduikers
De orgelzolders van de Breepleinkerk blijken jarenlang het decor van een onwaarschijnlijk scenario te zijn geweest. In de kerk, vlakbij het Feyenoord stadion, zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog op twee piepkleine, kale zolderruimtes zonder daglicht drie Rotterdamse Joodse echtparen ondergedoken. Dankzij de bescherming van de dominee, de koster en enkele kerkleden wisten de onderduikers de oorlog te overleven. In de documentaire Het Achterhuis van Rotterdam wordt dit verhaal voor het eerst verteld aan de hand van unieke dagboekfragmenten en brieven van de onderduikers.

Orgelzolders in 2006 herontdekt
Wat begon als een tijdelijk onderkomen voor zes weken, werd een zware onderduik van drie jaar in barre omstandigheden. Dit bleef voor de meesten, ook na de oorlog, een groot geheim. Het verhaal wordt nog wonderbaarlijker wanneer er een kengezonde baby tijdens de hongerwinter van 1944 geboren wordt. Vlak voor de bevrijding vallen Duitsers de kerk binnen. Tijdens deze inval blijven de onderduikers nipt onontdekt. Na de oorlog raakt de onderduikplek in de vergetelheid. Pas in 2006 worden de orgelzolders herontdekt.

Het Achterhuis van Rotterdam is woensdag 14 december om 20.30 uur te zien op NPO 2. Je kunt Het Achterhuis van Rotterdam terugkijken bij Gids.tv.

Actuele video's

Meer actuele video's