Recensie: Firebird is waargebeurd verboden liefdesverhaal tijdens de Koude Oorlog

Recensie: Firebird is waargebeurd verboden liefdesverhaal tijdens de Koude Oorlog
Met Tom Prior, Oleg Zagorodnii en Diana Pozharskaya

Film :

Vanaf 1 september is de film Firebird te zien in de Nederlandse bioscopen. Het Russische Lagerhuis heeft op 11 juni 2013 bijna unaniem ingestemd met een wet die het verspreiden van informatie over homoseksuelen verbiedt. Homo's bestaan niet in Rusland. Lees hier de filmrecensie van het waargebeurde Firebird.

Gids.tv bekijkt als eerste alle nieuwe films en series in de bioscoop en on-demand. Lees hier al onze film- en serierecensies.

"Fight for Love"
In het jaar 1977, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, gaat de getroebleerde soldaat Sergej een verboden driehoeksverhouding aan met de dappere gevechtspiloot Matvejev en de vrouwelijke kameraad Louisa. Allen zijn net aangekomen op een Sovjetluchtmachtbasis in Estland, waar het gevaar altijd op de loer ligt. Niet alleen van buitenaf, maar ook van hun conservatieve oversten.

Acteur Tom Prior (Sergey) en Oleg Zagorodnii (Roman) in de film 'Firebird'

Beoordeling van Gids.tv: ★★★★

Entertainment-score: 75% | IMDb ★ 7,1

Het feit dat Firebird gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, maakt van het regiedebuut van Peeter Rebane een nóg intensere kijkervaring. Na de release in 2021 oogstte deze productie veel lof op verschillende filmfestivals dankzij het ongebruikelijke verhaal over de Koude Oorlog en de goed bestudeerde behandeling van de thema’s. Deze urgente film is nu eindelijk ook in Nederland te zien, en weet meerdere keren te ontroeren. Het tragische verhaal over een affaire in het leger is bij vlagen zeer sensueel (stiekem foto's ontwikkelen in de donkere kamer), maar anno 2022 helaas nog steeds actueel. De cast is degelijk met mooie rollen voor Tom Prior, Oleg Zagorodnii en Diana Pozharskaya. Een film die absoluut gezien moet worden en de liefde laat zegevieren. Vier sterren.

Cast
Naast Tom Prior (The Theory of Everything) en Oleg Zagorodnii (Kto ty?) zijn ook Diana Pozharskaya (Lapsi), Margus Prangel (Portugal) en Nicholas Woodeson (The Danish Girl) te zien in deze film. Deze productie is geregisseerd door Peeter Rebane (Robbie Williams: Fans Journey to Tallinn en Sailing to Freedom).

Vanaf 1 september 2022 is de film Firebird te zien in de bioscopen. Genre: drama, romantiek. Tijdsduur: 107 minuten.

Actuele video's

Meer actuele video's