Recensie: BlackBerry is unieke biopic over ontstaan van populairste mobiel ooit

Recensie: BlackBerry is unieke biopic over ontstaan van populairste mobiel ooit
Groot filmsucces in Amerika

Film :

Vanaf donderdag 2 november staat de film BlackBerry op Pathé Thuis. De film over misschien wel de allerbekendste mobiele telefoon die ooit heeft bestaan was in Amerika een groot succes, maar haalt in Nederland helaas de zalen niet. Dan maar thuis kijken, want de film is het dubbel en dwars waard. Lees hier de recensie van BlackBerry.

Gids.tv bekijkt als eerste alle nieuwe films en series on-demand. Lees hier al onze film- en serierecensies.

Juridisch getouwtrek
Het bedrijf Research in Motion, dat mede werd opgericht door Mike Lazaridis, is verantwoordelijk voor het ontstaan van de BlackBerry. In de jaren 2000 bereikt de smartphone zijn hoogtepunt. Twee decennia later valt hij van zijn voetstuk. Ook de juridische geschillen bij het moederbedrijf RIM, waarvan Jim Balsillie mede-CEO is, doet de reputatie van de BlackBerry weinig goeds.

Glenn Howerton en Jay Baruchel in 'Blackberry'. Bron: Elevation Pictures

Beoordeling van Gids.tv: ★★★★

Entertainment-score: 79% | IMDb ★ 7,4

De 'corpiopic', de biopic over grote bedrijven, producten of uitvindingen, heeft in 2023 een opmars gekend. Films als Air over de Nike Air en Tetris over het overbekende videospel zijn dit jaar al relatief succesvol gebleken. Dat geldt ook zeker voor de film BlackBerry, die bij verschillende critici in de top-10 films van het jaar terug te vinden is. De film heeft even de tijd nodig om er in te komen, maar als de eerste telefoons eenmaal op het scherm komen dan duikt een interessant tafereel om de hoek. Vooral de transformatie van oprichter en co-CEO Mike, prachtig gespeeld door Jay Baruchel, geeft deze film de nodige kleur. De scène waarin het volledige IT-team tot de conclusie komt dat ze "truly f*cked" zijn als de iPhone wordt gepresenteerd door Steve Jobs behoord wat ons betreft tot één van de besten van het jaar. 4 sterren.

Cast
Naast Jay Baruchel (Random Acts of Violence) en Glenn Howerton (The Hunt) spelen ook Rich Sommer (King Richard), Kelly Van der Burg (IT: Chapter Two) en de regisseur zelf rollen in deze film. Deze productie is geregisseerd door Matt Johnson (The Dirties).

Vanaf 2 november 2023 is BlackBerry te zien op Pathé Thuis. Genre: komedie, historie. Tijdsduur: 119 minuten.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV