Netflix recensie 'Einstein and the Bomb': streamen of skippen?

Streamen of skippen? Einstein and the Bomb geeft open beeld van groot wetenschapper
Wat Oppenheimer je niet vertelde over de rol van Einstein bij Manhattan project

Film :

Na het grote succes van Oppenheimer afgelopen jaar vragen veel mensen zich af: wat gebeurde er na de ontploffing van de atoombom nu echt? Je zou kunnen zeggen dat deze documentaire het gaatje opvult dat na het einde van Christopher Nolans film valt. De vraag is: is dat nodig?

Gids.tv bekijkt als eerste alle nieuwe films en series in de bioscoop en on-demand. Lees onze beoordelingen van de nieuwste films en series op de streamingdiensten en in de bioscoop.

Het verhaal
Wat gebeurde er nadat Einstein was gevlucht uit nazi-Duitsland? Dit docudrama duikt aan de hand van archiefbeelden en Einsteins eigen woorden in het brein van een gekweld genie.

Einstein and the Bomb - streamen of skippen?

Hieronder volgt een spoilervrije recensie van de film.

Wat wij er van vinden
"To punish me for my comtempt of authority, faith made me an authority myself". Een zin die eigenlijk alles zegt over het verhaal dat flink inzoomt op een klein deel van het leven van de briljante wiskundige. De documentaire start met een uitspraak van Einstein die doet denken aan zijn rol in Oppenheimer, maar deze documentaire vertelt iets dat die film niet kon vertellen: hoe keek Einstein zelf tegen het wereldbeeld van de jaren '30 en '40 aan? En wat is zijn gevoel na het droppen van de atoombom over Japan, een land waar hij zelf tienduizenden keren is gefotografeerd? Eén bepaalde scene richting het einde van de film maakt indruk, vooral omdat we niet exact weten of de scène daadwerkelijk plaatsvond of dat er misschien een deel droom in plaatsvind. Knap werk van de makers.

Beoordeling van Gids.tv: ★★★½
De manier waarop deze documentaire in elkaar zit hebben we niet vaak gezien en dat is een groot compliment. De mix tussen de reconstructies en de archiefbeelden en vertaalde teksten, waarvan de meeste ons ook niet bekend voorkomen, is uitstekend. Een dikke kijktip.

De documentaire Einstein and the Bomb is nu te streamen op Netflix. Regie: Anthony Philipson. Cast: Aidan McArdle speelt Albert Einstein, maar er zijn ook archiefbeelden van Einstein zelf te zien. Genre: documentaire, historie. Tijdsduur: 76 minuten.

Actuele video's

Meer actuele video's