Per Seconde Wijzer

Per Seconde Wijzer is een quizprogramma van omroep BNNVARA op NPO 2.

Eerste aflevering
De eerste aflevering van de quiz Per Seconde Wijzer was in oktober 1967 te zien op de Nederlandse televisie. Tussen 1969 en 1989 is het programma niet uitgezonden.

Kees Driehuis
Vanaf 1989 was Kees Driehuis jarenlang de presentator. In 2018 nam hij afscheid en werd het presentatiestokje overgenomen door Erik Dijkstra.

Twee kandidaten
Per Seconde Wijzer is een quiz waarin per uitzending twee kandidaten in actie komen. Beiden spelen hun eigen spel na elkaar. Ze krijgen tweehonderd seconden de tijd om de vragen te beantwoorden.

Het spel
Elke kandidaat krijgt per aflevering vier vragen, die bestaan uit negen onderdelen. De vragen bestaan uit de categorieën Tegenwoordige tijd, Geschiedenis, Kunst, Wetenschap en, sinds 2008, Sport. Elke vraag bestaat weer uit negen onderdelen (vragen + antwoordmogelijkheden). De kandidaat moet elk onderdeel aan het juiste antwoord koppelen.

Finale
Het aantal goede antwoorden in het eigen spel bepaalt de inzet in de pot voor de finale. Elk goed antwoord in het eigen spel is tien euro waard. In de finale wordt vijftig euro verdiend per goed antwoorden, maar wordt ook vijftig euro per fout antwoord verloren.

Tags: UITZENDING, FINALE, PRESENTATOR, TELEVISIE, SPEL, NPO, QUIZ, KANDIDAAT, ERIK DIJKSTRA, KEES DRIEHUIS, NPO 2, BNNVARA, PER SECONDE WIJZER

MEER Per Seconde Wijzer