Nieuw: Jan Janszoon, piraat van de wereld gemist? | Gids.tv

Nieuw: Jan Janszoon, piraat van de wereld gemist?
Informatief

NPO 2
2024-02-09 22:19:00
Tip

Uitzending van Jan Janszoon, piraat van de wereld gemist? Vrijdag 9 februari gaat de nieuwe documentaireserie Jan Janszoon, piraat van de wereld van start. Deze serie vertelt het bizarre levensverhaal van Jan Janszoon, een onverschrokken Haarlemse kaper uit de 17e eeuw die furore maakt in Noord-Afrika.

Slavenhandel en Islam
In 1573 wordt Haarlem, geboortestad van Jan Janszoon, door de Spanjaarden verwoest. Het is hier waar zijn afkeer van de katholieke Spanjaarden begint. Als kaper heeft hij het gemunt op Spaanse schepen, maar na een bestand met de Spanjaarden verliest hij zijn werk, raakt hij verzeild in Noord-Afrika en wordt hij piraat. Hij overvalt Nederlandse schepen en verkoopt christenslaven op de slavenmarkt van Algiers. Hij bekeert zich tot de islam en neemt een nieuwe naam aan: Mourad Raïs.

Verteller en acteurs
Abelkader Benali is de verteller, hij is al lang gefascineerd door Jan Janszoon: 'Ik kwam met mijn vader en moeder vanuit Marokko naar Nederland, hij nam de omgekeerde route'. Het verhaal van Benali wordt aangevuld met gedramatiseerde scènes. Acteurs Aus Greidanus sr. Speelt de rol van Jan Janszoon en Gaite Jansen is te zien als zijn dochter Liesbeth. Bekijk deze aflevering van Jan Janszoon, piraat van de wereld hier terug.

Bekijk hier alle video's en artikelen van Jan Janszoon, piraat van de wereld

Jan Janszoon, piraat van de wereld TV-Nieuws