Docuserie Jan Janszoon, piraat van de wereld vanaf vrijdag te zien op NPO 2

Docuserie Jan Janszoon, piraat van de wereld vanaf vrijdag te zien op NPO 2
Serie over bizar leven van Haarlemse kaper

Kijktip :

Vrijdag 9 februari gaat de nieuwe documentaireserie Jan Janszoon, piraat van de wereld van start. Deze serie vertelt het bizarre levensverhaal van Jan Janszoon, een onverschrokken Haarlemse kaper uit de 17e eeuw die furore maakt in Noord-Afrika.

Jan Janszoon, piraat van de wereld gemist? Kijk elke aflevering terug via Gids.tv.

Slavenhandel en Islam
In 1573 wordt Haarlem, geboortestad van Jan Janszoon, door de Spanjaarden verwoest. Het is hier waar zijn afkeer van de katholieke Spanjaarden begint. Als kaper heeft hij het gemunt op Spaanse schepen, maar na een bestand met de Spanjaarden verliest hij zijn werk, raakt hij verzeild in Noord-Afrika en wordt hij piraat. Hij overvalt Nederlandse schepen en verkoopt christenslaven op de slavenmarkt van Algiers. Hij bekeert zich tot de islam en neemt een nieuwe naam aan: Mourad Raïs.

Verteller en acteurs
Abelkader Benali is de verteller, hij is al lang gefascineerd door Jan Janszoon: 'Ik kwam met mijn vader en moeder vanuit Marokko naar Nederland, hij nam de omgekeerde route'. Het verhaal van Benali wordt aangevuld met gedramatiseerde scènes. Acteurs Aus Greidanus sr. Speelt de rol van Jan Janszoon en Gaite Jansen is te zien als zijn dochter Liesbeth.

Jan Janszoon, piraat van de wereld is vanaf vrijdag 9 februari wekelijks om 22.20 uur te zien op NPO 2. Je kunt de beste fragmenten en alle afleveringen van Jan Janszoon, piraat van de wereld terugkijken bij Gids.tv.

Actuele video's

Meer actuele video's