Kersttijd betekent Sissi! Dit zijn alle versies van het verhaal van de legendarische keizerin Elisabeth

Kersttijd betekent Sissi! Dit zijn alle versies van het verhaal van de legendarische keizerin Elisabeth

Het leek op een sprookje, maar dat was het verre van. Het leven van Keizerin Elisabeth, beter bekend als Sisi, ging niet over rozen. Na het succes van The Crown wordt het verhaal van de Oosterijkse keizerin weer nieuw leven ingeblazen, maar welke versie is nu de waarheid?

Originele trilogie
Romy Schneider speelt de originele Keizerin Elisabeth in de eerste drie films. De eerste film volgt Sisi vanaf haar vrije jeugd tot aan de trouwdag met keizer Franz-Jozef. De tweede film volgt de eerste zwangerschap van Sisi en de daarop volgende problemen met haar schoonmoeder die de opvoeding van haar kind wil overnemen. Ook laat deze film de politieke kant van Sisi zien rondom het conflict met Hongarije. De derde film volgt de ziekte van Sissi en hoe ze wederom haar man zijn positie red met haar schoonheid. De originele triologie is zwaar verlicht. Het is een romantisering van het zware leven van Sisi. De geboortes van haar andere kinderen zijn uit de serie gelaten. Ook de dood van haar eerste dochter wordt verzwegen. De relatie tussen de toen 16-jarige Sisi en de ruim volwassen Franz-Jozef wordt in een romantisch licht getoond. De relatie was daadwerkelijk helemaal niet zo goed. De keizer ging vaak vreemd en Sisi werd zwaar depressief van het leven in haar gouden kooi.

Sisi (2009)
In 2009 wordt het verhaal van Sissi in een iets goedkoper jasje gegooid. Een serie aan tv specials moeten het gaan doen. Cristiana Capotondi speelt dit keer de keizerin. Een leuke serie om makkelijk weg te kijken en met een mooie score. Toch is het maar een slappe versie in vergelijking met het origineel.

Sisi (2021)
Stream Sisi seizoen 3 vanaf 21 december op NPO Start

Dominique Devenport speelt een realistische Sisi. Dit keer wordt de slechte relatie van haar ouders goed getoond. De romantisering is in deze versie (bijna) uit. Toch gaat deze serie ook niet helemaal mee met de waarheid. Zo is de moordaanslag op Franz-Jozef verplaatst. Ook Sisi's vriendin Fanny was niet 'echt'. In werkelijkheid was Franziska "Fanny" Feifalik een kapper en vertrouweling van de keizerin. Ook opmerkelijk aan deze serie is de grote rol van Napoleon III en zijn vrouw. De serie geeft wel een betere inkijk in het huwelijk van Sisi en het gedrag van Franz-Jozef.

De Netflix versie
Netflix rijdt ook mee op de Sisi trein met hun eigen versie van het verhaal. Van Die Kaiserin is nog maar een seizoen te zien. Netflix leunt meer naar de romantische versie van het verhaal met sprankels van realiteit. In deze serie is vooral de rol van de broer van de keizer groter, die opeens een verrader lijkt te zijn. In deze versie wordt Sisi gespeeld door Devrim Lingnau.

Bekijk de originele trilogie op Videoland.

Kersttijd betekent <em>Sissi</em>! Dit zijn alle versies van het verhaal van de legendarische <em>keizerin Elisabeth</em> Het leek op een sprookje, maar dat was het verre van. Het leven van Keizerin Elisabeth, beter bekend als Sisi, ging niet over rozen. Na het succes van The Crown wordt het verhaal van de Oosterijkse keizerin weer nieuw leven ingeblazen, maar welke versie is nu de waarheid? Originele trilogieRomy Schneider speelt de originele Keizerin Elisabeth in de eerste drie films. De eerste film volgt Sisi vanaf haar vrije jeugd tot aan de trouwdag met keizer Franz-Jozef. De tweede film volgt de eerste zwangerschap van Sisi en de daarop volgende problemen met haar schoonmoeder die de opvoeding van haar kind wil overnemen. Ook laat deze film de politieke kant van Sisi zien rondom het conflict met Hongarije. De derde film volgt de ziekte van Sissi en hoe ze wederom haar man zijn positie red met haar schoonheid. De originele triologie is zwaar verlicht. Het is een romantisering van het zware leven van Sisi. De geboortes van haar andere kinderen zijn uit de serie gelaten. Ook de dood van haar eerste dochter wordt verzwegen. De relatie tussen de toen 16-jarige Sisi en de ruim volwassen Franz-Jozef wordt in een romantisch licht getoond. De relatie was daadwerkelijk helemaal niet zo goed. De keizer ging vaak vreemd en Sisi werd zwaar depressief van het leven in haar gouden kooi. Sisi (2009)In 2009 wordt het verhaal van Sissi in een iets goedkoper jasje gegooid. Een serie aan tv specials moeten het gaan doen. Cristiana Capotondi speelt dit keer de keizerin. Een leuke serie om makkelijk weg te kijken en met een mooie score. Toch is het maar een slappe versie in vergelijking met het origineel. Sisi (2021)Stream Sisi seizoen 3 vanaf 21 december op NPO Start Dominique Devenport speelt een realistische Sisi. Dit keer wordt de slechte relatie van haar ouders goed getoond. De romantisering is in deze versie (bijna) uit. Toch gaat deze serie ook niet helemaal mee met de waarheid. Zo is de moordaanslag op Franz-Jozef verplaatst. Ook Sisi's vriendin Fanny was niet 'echt'. In werkelijkheid was Franziska "Fanny" Feifalik een kapper en vertrouweling van de keizerin. Ook opmerkelijk aan deze serie is de grote rol van Napoleon III en zijn vrouw. De serie geeft wel een betere inkijk in het huwelijk van Sisi en het gedrag van Franz-Jozef. De Netflix versieNetflix rijdt ook mee op de Sisi trein met hun eigen versie van het verhaal. Van Die Kaiserin is nog maar een seizoen te zien. Netflix leunt meer naar de romantische versie van het verhaal met sprankels van realiteit. In deze serie is vooral de rol van de broer van de keizer groter, die opeens een verrader lijkt te zijn. In deze versie wordt Sisi gespeeld door Devrim Lingnau. Bekijk de originele trilogie op Videoland. Bekijk ook ZIEN: trailer Netflix-serie The Empress over tragische leven van Keizerin Sisi Bekijk deze video » Bekijk de trailer van Sisi seizoen 3, vanaf 21 december op NPO Start Bekijk deze video »
Entertainment :
Kersttijd betekent Sissi! Dit zijn alle versies van het verhaal van de legendarische keizerin Elisabeth

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV