Zembla gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Zembla gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Zembla gemist? Bekijk hier de hele uitzending De oorlog in Oekraïne, die in februari begon met de inval van Rusland, duurt nog altijd voort. De laatste tijd komen er steeds meer berichten over dodelijke killer drones, die vooral door Rusland worden ingezet. Zembla doet vanavond onderzoek naar dit fenomeen. SciencefictionLang leek het alleen te bestaan in sciencefictionfilms: onstuitbare drones die de samenlevingen ontwrichten. Maar in de oorlog in Oekraïne tonen drones nu al hun verwoestende slagkracht. Moeiteloos omzeilen ze de meest geavanceerde verdedigingssystemen. Goedkope consumentendrones vormen een nieuw gevaar op het slagveld en ver daarbuiten. NachtmerrieExperts waarschuwen al jaren voor dit ultieme wapen, ook hier in Nederland. Hoe kon dit onschuldige onbemande vliegtuigje uitgroeien tot een van de grootste nachtmerries van veiligheidsdiensten? Hoe reëel is de dronedreiging? En wat kunnen we wél doen tegen zo'n aanval uit de lucht? Zembla gaat op zoek naar de antwoorden op deze vragen. Bekijk ook College Tour gemist? Clarissa Ward bewondert wilskracht van Oekraïners Bekijk deze video » Olaf Koens blikt vooruit op zware winter in Oekraïne: 'Een vorm van terreur' Bekijk deze video »
Uitzending :
Werkt de video hierboven niet? Bekijk de uitzending hier op NPO.
TIP: Kijk deze aflevering zonder reclame terug op NLZIET. De eerste 14 dagen gratis. Klik hier.
Donderdag 10 november 2022 om 21:01

De oorlog in Oekraïne, die in februari begon met de inval van Rusland, duurt nog altijd voort. De laatste tijd komen er steeds meer berichten over dodelijke killer drones, die vooral door Rusland worden ingezet. Zembla doet vanavond onderzoek naar dit fenomeen.

Sciencefiction
Lang leek het alleen te bestaan in sciencefictionfilms: onstuitbare drones die de samenlevingen ontwrichten. Maar in de oorlog in Oekraïne tonen drones nu al hun verwoestende slagkracht. Moeiteloos omzeilen ze de meest geavanceerde verdedigingssystemen. Goedkope consumentendrones vormen een nieuw gevaar op het slagveld en ver daarbuiten.

Nachtmerrie
Experts waarschuwen al jaren voor dit ultieme wapen, ook hier in Nederland. Hoe kon dit onschuldige onbemande vliegtuigje uitgroeien tot een van de grootste nachtmerries van veiligheidsdiensten? Hoe reëel is de dronedreiging? En wat kunnen we wél doen tegen zo'n aanval uit de lucht? Zembla gaat op zoek naar de antwoorden op deze vragen.

Bekijk hier alle video's en artikelen van Zembla

Actuele video's

Meer actuele video's