Tweeluik Tamar - De waarheden van Renate Rubinstein woensdag en donderdag te zien op NPO 2

Tweeluik Tamar - De waarheden van Renate Rubinstein woensdag en donderdag te zien op NPO 2
Documentaire over beroemde opiniemaker

Kijktip :

Woensdag 25 en donderdag 26 mei is het documentaire-tweeluik Tamar - De waarheden van Renate Rubinstein te zien op NPO 2. Regisseur David de Jongh verkent hierin het waarachtige beeld van één van Nederlands belangrijke opiniemaaksters van na de Tweede Wereldoorlog. Ruim dertig jaar na haar dood is het oordeel soms spijkerhard.

Tamar - De waarheden van Renate Rubinstein gemist? Kijk de hele documentaire terug via Gids.tv.

"Narcistische gek"
De kwalificaties die Renate Rubinstein (1929-1990) om de oren krijgt zijn niet mals: “Een narcistische gek, een nare onaangename vrouw, alleen geïnteresseerd in zichzelf, onhebbelijk en onfatsoenlijk." Er is echter ook volop compassie voor de vrouw die zich na de moord op haar vader in Auschwitz niet meer kon bevrijden van haar angsten. Zo worstelde Rubinstein haar hele leven in haar relaties met mannen en had ze een panische angst voor eenzaamheid - een gevolg van haar oorlogservaringen.

Simon Carmiggelt
Ze zoekt haar uitweg in liefdesrelaties, waaronder een geheime, buitenechtelijke verhouding met Simon Carmiggelt. Haar reflectie daarop wordt in 1990 openbaar in het boek Mijn beter ik. Tijdens haar jeugd is ze lastig, later werd ze erom bewonderd door onder anderen Propria Cures-redacteuren, van wie Aad Nuis er een is. Met hem trouwt ze. Vrij Nederland vraagt haar als columnist. Wekelijks verschijnen haar stukken onder het pseudoniem Tamar.

De documentaire Tamar - De waarheden van Renate Rubinstein is woensdag 25 mei om 22.20 uur en donderdag 26 mei om 22.10 uur te zien op NPO 2. Na afloop kun je de docu Tamar - De waarheden van Renate Rubinstein terugkijken bij Gids.tv.


Jouw mening
Geef hieronder je commentaar op Tweeluik Tamar - De waarheden van Renate Rubinstein woensdag en donderdag te zien op NPO 2 of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV