Vrijdag in Historisch bewijs: de vlag van Willem Barentsz

Vrijdag in Historisch bewijs: de vlag van Willem Barentsz
Onderzoek naar historisch voorwerp

Kijktip :

In het programma Historisch bewijs doet een team onderzoek naar de authenticiteit en het belang van diverse historische voorwerpen. Deze week een spectaculair stuk uit de Nederlandse geschiedenis: de vlag van Willem Barentsz.

Historisch bewijs gemist? Kijk elke aflevering terug via Gids.tv.

Rijksmuseum
In het Rijksmuseum in Amsterdam en in een Noors museum zouden stukjes liggen van de vlag van het schip waarmee Willem Barentsz in 1596 een doorgang naar het oosten probeerde te vinden. Maar is dit echt zo en horen de stukjes bij elkaar? Het team blijft in deze aflevering niet alleen in Nederland, maar reist ook af naar het Noorse Tromsø.

Puzzelen
Hier onderzoeken ze of de vlagfragmenten in het Polar Museum tot dezelfde vlag behoren als de vlagfragmenten in het Rijksmuseum, en of het dan om de vlag gaat die op het schip van Willem Barentsz wapperde. Daarvoor duikt het team in het krantenarchief, wordt kleurstofonderzoek op de stukjes stof gedaan en met kunstmatige intelligentie proberen ze de vlagdelen weer in elkaar te puzzelen.

Historisch bewijs is elke vrijdag rond 22.20 uur te zien op NPO 2. Je kunt alle afleveringen van Historisch bewijs terugkijken bij Gids.tv.

Actuele video's

Meer actuele video's