Serierecensie: Rampvlucht is beklemmende dramaserie over Bijlmerramp, nu 30 jaar geleden

Serierecensie: Rampvlucht is beklemmende dramaserie over Bijlmerramp, nu 30 jaar geleden
Met Joy Delima, Thomas Höppener, Guy Clemens en Yorick van Wageningen

Film :

Vanaf 29 september is de serie Rampvlucht te zien op NPO 1. Met een dramaserie over de vuurwerkramp in Enschede (release 2023) en een film over de MH17 (2024) in het vooruitzicht, heeft KRO-NCRV een vijfdelige serie over de Bijlmerramp gemaakt - en het resultaat is erg sterk. Lees hier de serierecensie van Rampvlucht.

Gids.tv bekijkt als eerste alle nieuwe films en series in de bioscoop en on-demand. Lees hier al onze film- en serierecensies.

4 oktober 1992
De serie volgt een jonge dierenarts Asha (Joy Delima) uit de Amsterdamse Bijlmermeer en twee journalisten van concurrerende kranten die op zoek gaan naar antwoorden. Na de ramp ontstond grote onduidelijkheid over de inhoud van het - naar later blijkt - militaire vliegtuig, de verdwenen zwarte doos en de onverklaarbare gezondheidsklachten van overlevenden. Op de puinhopen werden mannen in witte pakken gespot. Wie waren zij? Al die vragen leidden tot complottheorieën.

Beoordeling van Gids.tv: ★★★★

Entertainment-score: 70% | IMDb ★ 8,1

Als je vraagt: waar was jij op de avond dat een Boeing 747 van de Israëlische vliegtuigmaatschappij El Al neerstortte in de Bijlmermeer, weet iedereen bijna tot in detail te vertellen wat hij of zij deed die avond. Zo voelt deze serie ook aan, want Rampvlucht zal voor veel mensen herkenbare momenten bevatten. De makers hebben slim gekozen voor veelvuldig gebruik van archiefbeelden in de montage en je wordt direct meegezogen naar 1992. Ook is niet bezuinigd op het budget met knappe special effects, in een kwaliteitsserie met een cast die het onderste uit de kan haalt. Er zijn fraaie hoofdrollen voor Joy Delima en Thomas Höppener. Een imponerende serie die je niet snel loslaat. Vier sterren.

Cast
Naast Joy Delima (Dirty Lines) en Thomas Höppener (Flikken Rotterdam) zijn ook Gijs Scholten van Aschat (Zee van Tijd), Guy Clemens (Tropenjaren) en Kenneth Herdigein (The Spectacular) te zien in Rampvlucht. Deze productie is gemaakt door Michael Leendertse (Bankier van het Verzet), Lourens Blok (Het Verhaal van Nederland) en Edson da Conceicao (Laatste Rit).

Actrice Joy Delima (Asha Willems) in de serie 'Rampvlucht'

De vijf afleveringen van Rampvlucht zijn nu te zien op NPO Start en elke avond rond 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1. De slotaflevering is op dinsdag 4 oktober te zien, exact dertig jaar na de ramp. Genre: drama, mysterie, thriller.

Actuele video's

Meer actuele video's