Herdenking 30 jaar Bijlmervliegramp live op tv (dinsdag 4 oktober)

Herdenking 30 jaar Bijlmervliegramp live op tv (dinsdag 4 oktober)
Toestel van El Al crashte in de Bijlmer

Kijktip :

Jaarlijks wordt op 4 oktober de Bijlmervliegramp herdacht. Op die dag in 1992 kwam een Boeing 747-vrachttoestel van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al boven het Gooimeer in de problemen en stortte neer op twee flats in de Amsterdamse Bijlmermeer. 43 mensen, onder wie de drie bemanningsleden, kwamen daarbij om het leven. De NOS zendt de herdenking van de ramp, die dertig jaar geleden plaatsvond, rechtstreeks uit.

Herdenking 30 jaar Bijlmervliegramp gemist? Kijk de hele uitzending terug via Gids.tv.

Nabestaanden
De herdenking begint in het Cultureel Educatief Centrum in Amsterdam-Zuidoost. Daar komen overlevenden, nabestaanden en andere genodigden bijeen en worden toespraken gehouden door onder anderen de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en een lid van het kabinet. Ook is er een optreden van het ZO! Gospel Choir. In een stille tocht gaat het gezelschap naar het Groeiend Monument, waar ‘de boom die alles zag’ staat.

Reportages
Deze boom bleef op de rampplek na de crash en de eropvolgende brand overeind staan. Daar zullen de namen worden voorgelezen van alle slachtoffers en zal, op het exacte tijdstip van de crash, een minuut stilte in acht worden genomen. Vervolgens is er een kranslegging door overlevenden en nabestaanden. Naast de registratie van de herdenking zijn er korte reportages met nabestaanden en betrokkenen. Ook spreekt presentator Mark Visser met gasten over de impact van de vliegramp.

De herdenking 30 jaar Bijlmervliegramp is dinsdag 4 oktober om 17.00 uur live te zien op NPO 2. Na afloop kun je de herdenking van 30 jaar Bijlmervliegramp terugkijken bij Gids.tv.

Actuele video's

Meer actuele video's