Recensie: Saltburn is knotsgekke satire over Engels college met rauw randje

Recensie: Saltburn is knotsgekke satire over Engels college met rauw randje
Met Barry Keoghan en Jacob Elordi

Film :

Vanaf vrijdag 22 december staat de film Saltburn op Prime Video. Emerald Fennell maakte een paar jaar geleden indruk met de film Promising Young Woman, dat meerdere prijzen won in het relatief saaie Oscarseizoen 2020. De nieuwe poging van Fennell zorgt af en toe voor scheve gezichten, maar heeft een bijzondere boodschap. Lees hier de recensie van Saltburn.

Gids.tv bekijkt als eerste alle nieuwe films en series on-demand. Lees hier al onze film- en serierecensies.

Excentrieke familie
Terwijl hij worstelt om zijn plek te vinden aan de Universiteit van Oxford, wordt student Oliver Quick meegezogen in de wereld van de charmante en aristocratische Felix Catton, die hem uitnodigt naar Saltburn, het uitgestrekte landgoed van zijn excentrieke familie, voor een zomer om nooit te vergeten.

Jacob Elordi in 'Saltburn'. Bron: MGM

Beoordeling van Gids.tv: ★★★½

Entertainment-score: 79% | IMDb ★ 7,5

De film Saltburn heeft een bijzondere stijl: vooral als hoofdpersonage Ollie meegevraagd wordt naar het excentrieke paleis van de familie Catton. Het acteerwerk van de twee mannen voelt mysterieus genoeg om het de hele film lang leuk te houden en soms weet je van gekkigheid niet meer waar je moet kijken, maar een echte boodschap waar je voor met een goed gevoeel naar huis gaat blijft uit. Deze film voelt vooral aan als een heel goed restaurant waar je netjes gekleed een stoel zoekt, je de hele tijd netjes de etiquettes volgt en de mooist uitziende gerechten voorgeschoteld krijgt, maar uiteindelijk met heel veel honger naar huis gaat. De scène in de badkuip zal ons echter nog wel even bijblijven. 3,5 ster.

Cast
Naast Barry Keoghan (The Banshees of Inisherin) en Jacob Elordi (Priscilla) spelen ook Archie Madekwe (Beau is Afraid), Rosamund Pike (I Care a Lot), Richard E. Grant (Loki) en Alison Oliver (Conversations with Friends) in deze film. Deze productie is geregisseerd door Emerald Fennell (Promising Young Woman).

Vanaf 22 december 2023 is Saltburn te kijken op Prime Video. Genre: komedie, drama, romantiek. Tijdsduur: 131 minuten.

Actuele video's

Meer actuele video's