Het verhaal van Nederland – Oranje Nassau start woensdag op NPO 1

Het verhaal van Nederland – Oranje Nassau start woensdag op NPO 1
Hoe is het Nederlandse koningshuis ontstaan?

Kijktip :

Vanaf woensdag 31 januari kun je bij NPO 1 kijken naar Het verhaal van Nederland – Oranje Nassau. Deze serie brengt na het succes van Het verhaal van Nederland de geschiedenis van het Nederlandse koningshuis in beeld.

Het verhaal van Nederland gemist? Kijk elke aflevering terug via Gids.tv.

Willem van Oranje
In deze achtdelige documentaireserie vertelt Daan Schuurmans het verhaal van Oranje Nassau, van de eerste Nassaus die voet zetten op Nederlandse bodem in Breda, tot aan koning Willem-Alexander. Net als in de vorige serie bezoekt Daan elke plek van betekenis en duikt soms midden in het drama op. Daarnaast wordt zijn vertelling gecombineerd met het commentaar van deskundigen. De kijker ziet hoe de Oranjes door middel van huwelijken hun bezit en invloed in Nederland weten te vergroten. De rol van Willem van Oranje als leider van de opstand tegen de Spaanse koning is daarbij van doorslaggevend belang.

Zo is Oranje-dynastie ontstaan
Daan Schuurmans vertelt in deze aflevering over het ontstaan van de Oranje-dynastie. Door het huwelijk van graaf Engelbrecht van Nassau met de Nederlandse Johanna van Polanen zet de Duitse familie Nassau voor het eerst voet op Nederlandse bodem. Ruim een eeuw later krijgt nazaat Willem dankzij een erfenis de titel Prins van Oranje. Deze Willem van Oranje-Nassau wil zijn positie versterken door met de protestantse Anna van Saksen te trouwen. Maar dat brengt hem in problemen met zijn heerser, de Spaanse koning Filips de Tweede.

Het verhaal van Nederland - Oranje Nassau is vanaf woensdag 31 januari wekelijks rond 20.35 uur te zien op NPO 1. Je kunt alle afleveringen van Het verhaal van Nederland terugkijken bij Gids.tv.

Actuele video's

Meer actuele video's