Recensie 'Orion and the Dark': streamen of skippen op Netflix?

Streamen of skippen: Orion and the Dark is gelaagde ontdekkingstocht door licht en donker
Nieuwe animatiefilm van DreamWorks

Film :

Netflix zet zichzelf steeds meer op de kaart als streamer voor alle leeftijden. Met Nimona heeft de streamingdienst ook dit jaar weer een animatiefilm in huis met een nominatie voor de felbegeerde Academy Award. Ook voor volgend jaar hebben ze alvast weer een kandidaat binnen handbereik: Orion and the Dark.

Gids.tv bekijkt als eerste alle nieuwe films en series in de bioscoop en on-demand. Lees onze beoordelingen van de nieuwste films en series op de streamingdiensten en in de bioscoop.

Het verhaal
Het verhaal gaat over Orion. Deze jongen oogt als een doorsnee basisschoolkind: verlegen, bescheiden en verliefd. Maar onder zijn schijnbaar normale uiterlijk is Orion een bal van puberale angst, volledig verteerd door irrationele angsten voor bijen, honden, de oceaan en gevaarlijke clowns. Elke nacht wordt hij echter met zijn grootste angst geconfronteerd: de duisternis.

Orion and the Dark - streamen of skippen?

Hieronder volgt een spoilervrije recensie van de film.

Wat wij er van vinden
Wie ons vantevoren had vertelt dat de mix tussen de 'volwassen' scriptschrijver Charlie Kaufman, Emma Yarlett's boek Orion and the Dark en het 'vernieuwde' Dreamworks, dat steeds meer risico's durft te nemen in animatie en in storytelling, hadden we sowieso al de hand gedrukt. De combinatie van de drie werkt misschien zelfs nog wel beter dan we hadden verwacht: het verhaal dat Kaufman heel voorzichtig in de week legt aan het begin van de film komt tot volledige bloei gedurende de film, waarbij Dreamworks met de mix van wonderschone 3D animatie én de 'sketchbook' animatie - uitgevoerd in de klassieke 2D stijl - een heerlijk bedje neerlegt om het verhaal in tot bloei te laten komen. Eigenlijk doet deze film waar Pixar in haar hoogtijdagen bekend om stond: een leuk en avontuurlijk verhaal vertellen waarbij de complexiteit en de 'volwassen' thema's nooit raken ondergesneeuwd.

Beoordeling van Gids.tv: ★★★★½
Het is heel jammer dat Netflix dit soort films bij de bioscopen weghoudt: tussen alle films die Disney en Illumination naar de zalen brengen had dit absoluut een pareltje geweest. Nu hij op Netflix staat is het wel voor een groter publiek te bekijken: profiteer daarvan en stream deze film!

De animatiefilm Orion and the Dark is nu te streamen op Netflix. Regie: Sean Charmatz. Stemmencast: Jacob Tremlay, Paul Walter Hauser, Angela Bassett, Golda Rosheuvel en Nat Faxon. Genre: fantasie, familie, komedie. Tijdsduur: 91 minuten.

De 'creatures of the dark', met de stemmen van onder meer Angela Bassett, Golda Rosheuvel en Nat Faxon. Bron: Netflix

Actuele video's

Meer actuele video's