Nieuwsuur: Gascontracten met Gazprom, Gorbatsjov overleden gemist? | Gids.tv

Nieuwsuur: Gascontracten met Gazprom, Gorbatsjov overleden gemist?
Nieuws, Informatief, Nieuws/actualiteiten

NPO 2
2022-08-31 21:30:00
Actueel

Uitzending van Nieuwsuur gemist? Dit zijn de Nieuwsuur-onderwerpen van woensdag 31 augustus:

  • Minimumloon fors omhoog - Het kabinet is het eens over een pakket aan maatregelen van meer dan 15 miljard euro om de koopkracht van de Nederlanders op peil te houden, zeggen bronnen tegen de NOS. Dat geld wordt wel pas volgend jaar uitgegeven. Het minimumloon gaat in 2023 in één keer met 10 procent omhoog, sneller en meer dan eerder aangekondigd. De bijstandsuitkeringen en de AOW stijgen mee. Verder gaat voor lagere inkomens de inkomstenbelasting omlaag en wordt onder meer de verlaging van de accijnzen op brandstof voortgezet.

Is dit allemaal genoeg om te voorkomen dat veel huishoudens in grote financiële problemen raken? In de uitzending zetten we alle maatregelen die nu bekend zijn, en de reacties, op een rij.

  • Gemeenten willen gascontracten houden - Gemeenten die, gedwongen door minister Jetten van Klimaat en Energie, hun energiecontracten met de Nederlandse dochter van het Russische Gazprom opzeggen, moeten voor extreem hoge prijzen gas op de Europese gasmarkt kopen. Het idee van de minister was dat gemeenten dan de Russische staatskas niet meer spekken, maar hun geld komt alsnog deels terecht bij Poetin. En dat had had niet gehoeven als gemeenten hun contract gewoon hadden gehouden, meldden we vorige week. Wat kunnen gemeenten nu het beste doen? We vragen het aan verschillende deskundigen. Te gast is CDA-Kamerlid Henri Bontenbal, die duidelijkheid wil van Jetten.

  • Gorbatsjov, een held of niet? - Michail Gorbatsjov, de laatste leider van de Sovjet-Unie, is overleden. Gorbatsjov, die met zijn glasnost en perestrojka meer vrijheden toestond dan zijn voorgangers en uiteindelijk de Sovjet-Unie zag vallen, was 91 jaar oud. Westerse staatshoofden en regeringsleiders roemen Gorbatsjov als groot staatsman die de geschiedenis heeft gevormd. In het Westen bleef Gorbatsjov altijd een held, maar de Russische president Poetin vindt dat hij nooit het Sovjetrijk ten onder had mogen laten gaan. Vanavond een terugblik op zijn leven.

Bekijk deze aflevering van Nieuwsuur hier terug.

Bekijk hier alle video's en artikelen van Nieuwsuur

Nieuwsuur video's

Nieuwsuur TV-Nieuws