Woensdag in Nieuwsuur: De zorgen over Poolse wet gemist? | Gids.tv

Woensdag in Nieuwsuur: De zorgen over Poolse wet gemist?
Nieuws

NPO 2
2023-05-31 21:30:00
Actueel

Uitzending van Nieuwsuur gemist?

Vanavond op tv: Zorgen over Poolse wet • AI slurpt energie • Maffia-aanpak van Italië

Zorgen over nieuwe Poolse wet
De Poolse president Duda kondigde gisteren aan dat hij een wet gaat ondertekenen om Russische beïnvloeding tegen te gaan. Critici vrezen dat die wet misbruikt gaat worden om de oppositie uit te schakelen, in aanloop naar de verkiezingen later dit jaar. En ook de Europese Commissie zegt er zorgen over te hebben. In de wet staat dat er onderzocht mag worden of een politicus zich tussen 2007 en 2022 liet beïnvloeden door Rusland. Blijkt dat het geval, dan kan hij of zij een beroepsverbod krijgen van wel tien jaar.

AI-modellen ontwikkelen vreet stroom
Nu software als ChatGPT steeds populairder worden, groeien ook de zorgen over het elektriciteitsverbruik. Eén opdracht kost ongeveer net zoveel energie als een uur een lamp laten branden. Op de TU Delft doen ze onderzoek naar mogelijkheden om AI groener te maken.

Italië pakt verdachte advocaten hard aan
Hoe pak je de georganiseerde misdaad aan, als die steeds meer verstrengeld lijkt te raken met de bovenwereld? Die vraag rijst opnieuw na de arrestatie van advocaat Inez Weski in het Marengo-proces. De maffia-aanpak van Italië is op veel vlakken een voorbeeld voor Nederland. En daar pakken ze mensen die verdacht wordt van samenwerken met de maffia meteen hard aan.

Bekijk deze aflevering van Nieuwsuur hier terug.

Bekijk hier alle video's en artikelen van Nieuwsuur

Nieuwsuur video's

Nieuwsuur TV-Nieuws