Nieuwsuur: alles over de excuses van de koning gemist? | Gids.tv

Nieuwsuur: alles over de excuses van de koning gemist?
Nieuws

NPO 2
2023-07-01 21:30:00
Actueel

Uitzending van Nieuwsuur gemist? Dit zijn de onderwerpen in Nieuwsuur van zaterdag 1 juli.

Excuses van de koning
Koning Willem-Alexander heeft in een toespraak excuses aangeboden voor het Nederlandse slavernijverleden. Ook vroeg hij om vergiffenis, omdat zijn voorouders destijds niet hebben ingegrepen tegen het systeem. De historische speech werd uitgesproken op de Nationale Herdenking Slavernijverleden. Vandaag is de start van het herdenkingsjaar, omdat 150 jaar geleden feitelijk een einde kwam aan de slavernij in alle Nederlandse koloniën. Een half jaar geleden maakte premier Mark Rutte al namens de Nederlandse regering excuses voor wat slaafgemaakten is aangedaan.

Vanavond staat de uitzending geheel in het teken van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Te gast zijn: Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Linda Nooitmeer, bestuurder van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), de organisator van het herdenkingsjaar.

Verdienen aan slavernij
De slavernij betekende onnoemelijk menselijk leed. De vele honderdduizenden tot slaaf gemaakten die namens Nederland slavenarbeid verrichtten, leverden een aanzienlijke bijdrage aan de economie. En het wordt steeds duidelijker dat verdienen aan de slavernij zich niet beperkte tot de slavenhandelaren.

Bekijk deze aflevering van Nieuwsuur hier terug.

Bekijk hier alle video's en artikelen van Nieuwsuur

Nieuwsuur video's

Nieuwsuur TV-Nieuws