Bioscooprecensie: Monster is mysterie dat langzaam in droomt veranderd

Bioscooprecensie: Monster is mysterie dat langzaam in droomt veranderd
Prachtige kleine film uit Japan

Film :

De regisseur Hirkazu Kore-oda maakt al een tijdje indruk op filmliefhebbers: begin vorig jaar was het Broker die de filmhuizen bestormde, dit jaar brengt hij weer een nieuwe film: Monster. Een titel die zowel in de letterlijke als in de figuurlijke zin kan worden gezien.

Gids.tv bekijkt als eerste alle nieuwe films en series in de bioscoop en on-demand. Lees onze beoordelingen van de nieuwste films en series op de streamingdiensten en in de bioscoop.

Het verhaal
Als het gedrag van haar zoontje Minato verandert, houdt Saori zijn leraar Michitoshi verantwoordelijk. Ze stormt de school binnen en eist onmiddellijk uitleg. Maar naarmate het verhaal zich verder ontvouwt, komt de grote waarheid langzaam boven water.

Monster - kijken of skippen?

Hieronder volgt een spoilervrije recensie van de film, die Gids.tv eerder zag tijdens Het Parool Film Festival in Amsterdam.

Wat wij er van vinden
Regisseur Hirokazu Kore-eda maakte met Shoplifters enorme indruk op de verschillende filmfestivals en ook met deze film won Kore-eda, samen met schrijver Yuji Sakamoto de beste scenario prijs op het Cannes Film Festival. Wat ons betreft voorkomen terecht: de film start als een donker mysterie en wordt naar het verhaal vordert steeds meer een soort slechte droom, voornamelijk omdat je steeds meer te weten komt over datgeen je eerst mysterieus vond. Het mysterieuze element begint als het einde nadert steeds meer in een soort kinderdroom te veranderen. De film neemt vooral in het laatste uur vooral de twee jonge hoofdrollen onder de loep: daardoor ontspoort de film eigenlijk nergens.

Beoordeling van Gids.tv: ★★★★
Voor de mensen die moeite hebben met films kijken in een andere taal is dit absoluut geen aanrader, maar voor de liefhebbers van het langzaam voortkabbelend drama dat meerdere lagen bevat en je op het verkeerde been blijft zetten: geef deze film een kans.

Monster is nu te kijken in de Nederlandse filmhuizen en bioscopen. Regie: Kore-eda Hirokazu (Shoplifters). Cast: Sakura Ando, Eita Nagayama en Soya Kurokawa. Genre: drama, mysterie. Tijdsduur: 125 minuten.

Actuele video's

Meer actuele video's