Tweeluik Leaving Afghanistan deze en volgende week vrijdag te zien op NPO 2

Tweeluik Leaving Afghanistan deze en volgende week vrijdag te zien op NPO 2
Land in chaos na machtsovername Taliban

Kijktip :

Deze en volgende week vrijdag (7 en 14 oktober) is het documentaire-tweeluik Leaving Afghanistan te zien op NPO 2. De documentaire onderzoekt de twintig jaar lange weg naar de machtsovername van de Taliban in augustus 2021 vanuit het standpunt van de mensen die erbij waren toen de beslissingen vielen die het lot van Afghanistan bezegelden.

Leaving Afghanistan gemist? Kijk de hele documentaire terug via Gids.tv.

Aanslagen
Na de aanslagen van 11 september 2001 trokken de Verenigde Staten Afghanistan in om Al-Qaida te ontmantelen. In* Leaving Afghanistan* worden de jarenlange fouten die tot de Afghaanse catastrofe van 2021 leidden in kaart gebracht. Onder anderen oud-generaal van het Amerikaanse leger David Petraeus, minister van Defensie onder Bush en Obama Robert Gates en de voormalige Britse premier David Cameron schetsen een verhaal over politieke druk en rivaliserende pressiegroepen binnen de regering.

Taliban
Ook de Taliban zelf beschrijft hoe zij de ondergang van de Afghaanse democratie beraamden, waarbij de idealistische Afghanen tussen twee vuren kwamen te zitten. Mensen als John Kelly, de stafchef van Trump, en nationaal veiligheidsadviseur John Bolton vertellen het verhaal van binnenuit over hoe twee Amerikaanse presidenten met een totaal verschillende regeerstijl en politieke kleur besloten de troepen terug te trekken uit Afghanistan, ongeacht de gevolgen.

De documentaire Leaving Afghanistan is vrijdag 7 en vrijdag 14 oktober rond 22.20 uur te zien op NPO 2. Je kunt de documentaire Leaving Afghanistan terugkijken bij Gids.tv.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV