Recensie: documentaire Zwarte Cross: Vaak Bu’j te Bang is prachtig feest van 25 jaar Zwarte Cross

Recensie: documentaire Zwarte Cross: Vaak Bu’j te Bang is prachtig feest van 25 jaar Zwarte Cross
Tante Rikie gaat met pensioen

Film :

Vanaf 9 oktober is de documentarie Zwarte Cross: Vaak Bu’j te Bang te zien in de Nederlandse bioscoop. Bijna drie jaar lang doken documentairemakers Floor van der Kemp en Lars Gierveld in de bizarre en geweldige wereld van de Zwarte Cross, dat dit jaar haar 25e editie vierde. Lees hier de filmrecensie van Zwarte Cross: Vaak Bu’j te Bang.

Gids.tv bekijkt als eerste alle nieuwe films en series in de bioscoop en on-demand. Lees hier al onze film- en serierecensies.

Festivaldirectrice Tante Rikie
Deze docu gaat over een jongensdroom van twee vrienden. Over brullende motoren, gillende gitaren en høken voor altijd. Maar ook over het Achterhoeks ‘noaberschap’, (de grenzen van) humor, het grote afscheid van festivaldirectrice Tante Rikie en de liefde voor alles wat apart is.

Hendrik Jan Lovink, Tante Rikie en Frans Bauer in de documentaire 'Zwarte Cross: Vaak Bu’j te Bang'

Beoordeling van Gids.tv: ★★★★

Entertainment-score: 80% | IMDb ★ n.n.b.

Afgelopen zomer was de Zwarte Cross compleet uitverkocht. In totaal kwamen er 229.000 mensen naar het feest in de Achterhoek. Deze documentaire geeft een fantastisch sfeerbeeld van honderden uren aan uniek opnamemateriaal, vanaf het begin van het festival in 1997 tot aan nu. Verwacht waanzinnige stunts met auto's en caravans vliegend over een grote tent of een estafette-race met elk rondje een biertje. De grote hoogtepunten met keizerin Tante Riki komen aan bod, maar ook grote tegenslagen zoals een storm die in 2010 over het festivalterrein trekt, waar de schouders eronder worden gezet om het feest toch door te laten gaan. Oprichters Ronnie Degen, Gijs Jolink, en Hendrik Jan Lovink komen aan het woord met mooie verhalen, waar brommers kieken en Oerend Hard altijd een feest is. Tien bier en vier sterren.

Cast
Naast Tante Rikie zijn ook Ronnie Degen, Gijs Jolink, Hendrik Jan Lovink, Frans "Spike" van Zoest, Suzan & Freek, Snelle, en Typhoon te zien in deze documentaire. Deze productie is geregisseerd Floor van der Kemp en Lars Gierveld.

De documentaire Zwarte Cross: Vaak Bu’j te Bang over het grootste festival van Nederland draait vanaf de première op 9 oktober exclusief in 25 Pathé-bioscopen en is vanaf 24 oktober bij Videoland te zien.

Actuele video's

Meer actuele video's