Recensie: Eldorado: Everything the Nazis Hate is doortastende docu over queer community in Nazi-Duitsland

Recensie: Eldorado: Everything the Nazis Hate is doortastende docu over queer community in Nazi-Duitsland
Documentaire over Tweede Wereldoorlog

Film :

Vanaf 28 juni staat de film Eldorado: Everything the Nazis Hate op Netflix. We worden de laatste tijd overspoeld met series en films over de Tweede Wereldoorlog: kan deze documentaire ons iets nieuws vertellen? Het antwoord is volmondig ja! Lees hier de recensie van Eldorado: Everything the Nazis Hate.

Gids.tv bekijkt als eerste alle nieuwe films en series on-demand. Lees hier al onze film- en serierecensies.

Nachtclub onder de bezetter
Deze documentaire gaat over het Berlijnse Eldorado, een decadente en hedonistische nachtclub waar homo's, lesbiennes en transseksuelen met de rijken en machtigen dansten in de jaren 20. Het was voor de lhbt-gemeenschap een belangrijke ontmoetingsplaats totdat de club de deuren moest sluiten in het voorjaar van 1933. De film maakt gebruik van archiefmateriaal en interviews om het verhaal van de Eldorado te illustreren.

Bron: Netflix

Beoordeling van Gids.tv: ★★★½

Entertainment-score: 67% | IMDb ★ 6,5

Deze documentaire behoort absoluut tot de categorie 'dingen die je niet wist over de Tweede Wereldoorlog': we denken ten tijde van Nazi-Duitsland toch vooral aan de toestand van de Joodse Duitsers, maar hebben weinig aandacht voor de LHGBT-community. Daar wil deze documentaire verandering in brengen en dat lukt ze heel aardig. Het leert je echt weer eens nieuwe dingen over de situatie waarin de queers die regelmatig het Eldorado bezoeken, de homoseksuele achtergrond van één van de belangrijke pionnen van Adolf Hitler en de bijna treurige manier waarop deze Ernst Röhm in de vergetelheid geraakt is. De 'talking heads' hebben allemaal wel iets bijzonders te melden, maar soms mist er een stukje rode draad in de manier waarop de verhaallijnen door elkaar worden gesneden: met welk verhaal zijn we nu bezig en hoe zijn de 'talking heads' aan elkaar verbonden? Toch een bijzonder verhaal waarvan we het bestaan eigenlijk maar nauwelijks wisten. 3,5 ster.

Cast
In de documentaire zijn archiefbeelden van verschillende mensen te zien, worden reconstructiebeelden gemaakt en worden verschillende mensen bevraagd. De regie is in handen van Benjamin Cantu (Harvest).

Vanaf 28 juni 2023 is Eldorado: Everything the Nazis Hate te kijken op Netflix. Genre: documentaire, oorlog. Tijdsduur: 92 minuten.

Actuele video's

Meer actuele video's