Serierecensie: Big Vape: The Rise and Fall of Juul tekent bizar Silicon Valley-sprookje op

Serierecensie: Big Vape: The Rise and Fall of Juul tekent bizar Silicon Valley-sprookje op
Bizar verhaal over 'big tech' en tabaksindustrie

Film :

Vanaf woensdag 11 oktober staat de miniserie Big Vape: The Rise and Fall of Juul op Netflix. Silicon Valley staat niet alleen bekend als een broedplaats voor tech-jongens, maar ook voor productontwikkelaars die de wereld beter willen maken: totdat blijkt dat het eigenlijk niet zo veel beter wordt van diezelfde uitvinding. Lees hier de recensie van Big Vape: The Rise and Fall of Juul.

Gids.tv bekijkt als eerste alle nieuwe films en series in de bioscoop en on-demand. Lees hier al onze film- en serierecensies.

Juul en de start van de vape-hype
In deze vierdelige documentaireserie groeit een strijdlustige start-up voor elektronische sigaretten uit tot een miljardenbedrijf, maar dan zorgt een epidemie ervoor dat het succes in rook opgaat.

Beoordeling van Gids.tv: ★★★½

Entertainment-score: 66% | IMDb ★ 6,8

Eén van de meest bijzondere onthullingen in deze documentaire is dat er nog steeds mensen zijn die anno 2023 nog geloven dat vapen een 'gezond' alternatief is voor roken, waar veel mensen familie of vrienden aan hebben verloren. We krijgen met deze documentaire (weer) een fiks aantal 'talking heads' en dat werkt niet altijd even goed, maar gelukkig hebben vrijwel alle mensen weldegelijk wat te melden. Vooral het roken en de gevolgen daarvan zijn een thema dat veelvuldig terugkomt. Daar zou het geloof in vape een gevolg van kunnen zijn. Een vraag die blijft hangen is: wisten de twee eigenaren van Juul, door sommigen tabakscowboys genoemd, echt zo naïef om te geloven in een gezonde versie van roken of wisten de slimme koppen van Silicon Valley misschien wel beter? De uitspraak 'samenwerken met de duivel' is er eentje die misschien wel alles zegt over het duizelingwekkende verhaal van deze documentaire, die in de bijna vier uur speelduur geen moment verveeld. 3,5 ster.

Cast
De eigenaren van Juul, James Monsees en Adam Bowen, staan centraal in deze documentaireserie. Deze productie wordt geleid door R.J. Cutler (Billy Eilish: The World's a Little Blurry).

Key art van de documentaire 'Big Vape'. Bron: Netflix

Vanaf 11 oktober 2023 is Big Vape: The Rise and Fall of Juul te streamen op Netflix. Genre: documentaire. Aantal afleveringen: 4. Lengte afleveringen: ca. 55 minuten.

Actuele video's

Meer actuele video's