State of Hate met Margriet van der Linden start maandag op NPO 2

State of Hate met Margriet van der Linden start maandag op NPO 2
Onderzoek naar hate crimes in de VS

Kijktip :

Maandag 8 januari gaat de nieuwe documentaireserie State of Hate van start bij NPO 2. In dit BNNVARA-programma bezoekt Margriet van der Linden plekken in de Verenigde Staten waar zeer beruchte hate crimes plaatsvonden.

State of Hate gemist? Kijk alle afleveringen terug via Gids.tv.

Schokkende hate crimes
Eind jaren '90 werkte Margriet van der Linden als Amerika-correspondent in New York. In die tijd werd ze geconfronteerd met schokkende hate crimes: aanslagen en moorden vanuit diepgewortelde haat tegen mensen die anders zijn of anders denken. Nu, bijna dertig jaar later, keert Margriet terug naar de Verenigde Staten en blikt ze terug op deze turbulente periode. Ze spreekt met nabestaanden, zowel aan de kant van de daders als van de slachtoffers, en betrokkenen en inwoners die nog steeds de impact van deze hate crimes ervaren.

Moord op Matthew Shepard
De eerste aflevering draait om de moord op Matthew Shepard in Laramie, Wyoming. De homoseksuele student liep in een bar tegen de verkeerde jongens op. Hij werd na een ernstige mishandeling aan een hek gebonden en overleed twee dagen later in het ziekenhuis. Een deel van de Amerikaanse bevolking was hevig geschokt door het homofobe motief van deze misdaad, terwijl anderen met homofobe protestborden Shepards uitvaart bezochten. Margriet van der Linden bezoekt Laramie om erachter te komen hoe deze misdaad is ontstaan en interviewt de beste vriendin van Matthew, bewoners van Laramie, de lokale sheriff, studenten van de nabijgelegen universiteit en mensen die protesteren tegen de lhbtiq+-gemeenschap.

State of Hate is vanaf maandag 8 januari wekelijks om 22.05 te zien op NPO 2. Je kunt de beste fragmenten en alle afleveringen van State of Hate terugkijken via Gids.tv.

Actuele video's

Meer actuele video's