Bioscooprecensie: The Color Purple is kleurrijke remake van klassieke Spielberg-film

Bioscooprecensie: The Color Purple is kleurrijke remake van klassieke Spielberg-film
Nieuwe musicaladaptatie van beroemd verhaal

Film :

In 1985 maken regisseur Steven Spielberg en schrijver Menno Meyjes indruk met de verfilming van The Color Purple van Alice Walker, de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die een Pulitzer Prijs won. Na een musical is er nu ook een musicalfilm over hetzelfde verhaal: kan het de hoogten van de film van Spielberg overtreffen?

Gids.tv bekijkt als eerste alle nieuwe films en series in de bioscoop en on-demand. Lees onze beoordelingen van de nieuwste films en series op de streamingdiensten en in de bioscoop.

Het verhaal
De veertienjarige arme Afro-Amerikaanse Celie leeft in het begin van de 20ste eeuw in het zuiden van de Verenigde Staten. Ze wordt door haar vader Alphonso geslagen en misbruikt en schrijft haar pijn van zich af in brieven die ze aan God richt. Celie heeft reeds een zoon Adam gebaard die ze sindsdien niet meer heeft gezien waardoor ze vermoedt dat hij is vermoord. Er volgt een dochter, Olivia, die tevens door Alphonso wordt meegenomen.

The Color Purple - kijken of skippen?

Hieronder volgt een spoilervrije recensie van de film.

Wat wij er van vinden
De eerste verfilming stamt alweer uit het jaar 1985: de film is een enorme aanrader en werd elf keer genomineerd voor een Oscar. Spielberg en producent Quincy Jones zijn ook bij deze film betrokken. Het verhaal van die versie blijft grotendeels in tact, vooral door de prestaties van Fantasia Barrino en Danielle Brooks. Visueel is deze film een pareltje waarvan je er maar weinig ziet: de Broadway stijl is daar doorheen te zien. Niet alle liedjes werken even goed en daardoor is het verhaal soms wat rommelig aandoet: de dialogen tussen de liedjes zorgen daar vooral voor.

Beoordeling van Gids.tv: ★★★½
Voor alle musicalliefhebbers is deze film absoluut een aanrader. Alhoewel er veel wordt gezongen, is er absoluut geen sprake van overkill: het prachtige verhaal blijft erg goed in tact. Een dikke kijktip dus, ook als je het verhaal nog nooit gezien hebt.

De musicalfilm The Color Purple is nu te zien in de Nederlandse filmzalen. Regie: Blitz Bazawule. Cast: Fantasia Barrino, Danielle Brooks (Peacemaker), Taraji P. Henson, Colman Domingo (Rustin), Corey Hawkins. Genre: musical, drama, historie. Tijdsduur: 141 minuten.

Halle Bailey en Phylicia Pearl Mpasi in 'The Color Purple'. Bron: Warner Bros.

Actuele video's

Meer actuele video's