Bioscooprecensie: Ferrari is doodsaaie film met fijne racebeelden

Bioscooprecensie: Ferrari is doodsaaie film met fijne racebeelden
Adam Driver als Enzo Ferrari

Film :

Adam Driver als Italiaanse überbaas: dat hebben we al eerder gezien. Ditmaal is hij Enzo Ferrari in de film van Michael Mann, die helaas vooral te boek zal komen te staan als saaie biopic die alleen om zijn racescènes de moeite waard is.

Gids.tv bekijkt als eerste alle nieuwe films en series in de bioscoop en on-demand. Lees onze beoordelingen van de nieuwste films en series op de streamingdiensten en in de bioscoop.

Het verhaal
De zomer van het jaar 1957 verloopt moeizaam voor ex-autocoureur Enzo Ferrari: zijn autobedrijf dreigt failliet te gaan en het huwelijk met zijn vrouw Laura lijdt zeer zwaar onder het gemis van hun overleden zoon Dino. Enzo zet zijn laatste hoop op één racewedstrijd: de Mille Miglia door Italië.

Ferrari - kijken of skippen?

Hieronder volgt een spoilervrije recensie van de film, die Gids.tv zag op het LIFF in Leiden en later op het Pathé Festival 2024.

Wat wij er van vinden
Ondanks dat het ook met het bedrijf Ferrari erg slecht gaat, ligt de focus van het eerste deel van de film voornamelijk op de relatie tussen Enzo en zijn vrouw Laura, die uit elkaar groeien door de dood van hun zoon. Daardoor begint deze film heel traag en - mede door het rommelige script met even rommelige dialogen - vooral erg saai. We vragen ons af wat Michael Mann ons nu daadwerkelijk wil vertellen. De overduidelijke dummy crash aan het begin van de film valt niet onder die scènes, maar de rest van de racescènes zijn eigenlijk de enige reden dat we deze film nog enigszins het kijken waard vinden. Enzo Ferrari zal vast een interessant mens geweest zijn, maar deze film laat dat in ieder geval niet zien.

Beoordeling van Gids.tv: ★★½
Je verwacht van een racefilm dat het tenminste vermakelijk is en eigenlijk zijn er slechts een paar scènes waarin dat daadwerkelijk zo is. Verder is het vooral een saai samenraapsel van feiten. Eigenlijk de moeite van het kijken niet waard, behalve misschien voor de echte liefhebbers van het Ferrari-verhaal.

Ferrari is nu te zien in de Nederlandse filmzalen. Regie: Michael Mann. Cast: Adam Driver (House of Gucci), Shailene Woodley, Penélope Cruz. Genre: drama, sport, historie. Tijdsduur: 131 minuten.

Actuele video's

Meer actuele video's