Netflix recensie 'De Vuurlinie' over Marco Kroon: streamen of skippen?

Streamen of skippen? De Vuurlinie met Waldemar Torenstra als majoor Marco Kroon staat nu op Netflix
Van Hollywoodregisseur Roel Reiné

Film :

Streamingdienst Netflix heeft weer een uitstekende film van eigen bodem klaarstaan. Hij is één van de meest omstreden helden van ons land: majoor Marco Kroon. De oorlog, de leugens en de schandalen komen aan bod in deze weinig kritische film waar deze man duidelijk zelf de touwtjes in handen had. Toch is deze productie het kijken waard: de cast met onder andere acteur Waldemar Torenstra trekt alles uit de kast.

Gids.tv bekijkt als eerste alle nieuwe films en series in de bioscoop en on-demand. Lees onze beoordelingen van de nieuwste films en series op de streamingdiensten en in de bioscoop.

Majoor Marco Kroon
Op een zware missie in Afghanistan leidt Marco Kroon zijn manschappen op heldhaftige wijze door vuurgevechten. Hij ontvangt daarvoor de hoogste onderscheiding die Nederland kent: de militaire Willems-Orde. In de jaren erna raakt Kroon echter in grote opspraak. Tegelijk worstelt de militair met hevige trauma’s die hij zelfs met zijn liefde Mirjam niet kan delen en in de media en op straat heeft iedereen een mening over hem. Wanneer hij zijn gelijk probeert te bewijzen, staat hij misschien wel voor zijn moeilijkste missie ooit.

De Vuurlinie - streamen of skippen?

Wat wij er van vinden
Met een relatief klein budget, zelfs voor Hollandse begrippen, haalt regisseur Roel Reiné alles uit de kast om van deze film een interessant oorlogsdrama te maken. Het is juist de cast (niet de kast) die deze film net dat stukje extra geeft. Naast een ijzersterke rol voor Waldemar Torenstra maakt onder meer Sallie Harmsen grote indruk als het gaat om acteerwerk en ook de kleine rollen voor acteerkannonen als Huub Stapel, Tibor Lukács en Pierre Bokma weten te imponeren. In De Vuurlinie worden de feiten van het voor Nederlanders bekende verhaal met fictie vermengt en staan familiedrama en oorlogsherinneringen centraal. Het spektakel en de actie zijn talrijk en zien er goed uit, maar de heldenstatus van Kroon ligt er in De Vuurlinie soms misschien wel iets té dik bovenop. Iets meer kritiek had de film zeker goed gedaan. De finale maakt wel grote indruk en vergeet je niet snel.

Beoordeling van Gids.tv: ★★★
Wij voorspellen dat deze Nederlandse productie binnen een paar dagen in de Top 10 van best bekeken films op Netlfix staat. Of dat zo is kan je maandag op Gids.tv bekijken. Wie het verhaal van Marco Kroon gevolgt heeft zal zeer veel gebeurtenissen herkennen en is dit een drama- en oorlogsfilm die er zeker mag zijn. Niet perfect, maar zeker het streamen waard.

De film De Vuurlinie is nu te streamen op Netflix. Regie: Roel Reiné (Michiel de Ruyter). Cast: Waldemar Torenstra, Sallie Harmsen, Angela Schijf, Jeroen Spitzenberger, Huub Stapel, Pierre Bokma en Tibor Lukács. Genre: drama, oorlog. TIjdsduur: 120 minuten.

Acteur Waldemar Torenstra als Marco Kroon in de film 'De Vuurlinie'

Actuele video's

Meer actuele video's