Van stembus naar uitslag: het geheim achter de snelheid van de exitpoll

Van stembus naar uitslag: het geheim achter de snelheid van de exitpoll

Woensdag 22 november 2023 om 19:46

De stembureaus zijn amper gesloten, en direct geeft de exitpoll een schatting van de mogelijke winnaar aan. Hoe kan dit zo snel? RTL Nieuws legt je in onderstaande video uit hoe een exitpoll tot stand komt.

Tekst gaat verder onder de video.

Van <em>stembus</em> naar <em>uitslag</em>: het <em>geheim</em> achter de snelheid van de <em>exitpoll</em> De stembureaus zijn amper gesloten, en direct geeft de exitpoll een schatting van de mogelijke winnaar aan. Hoe kan dit zo snel? RTL Nieuws legt je in onderstaande video uit hoe een exitpoll tot stand komt. Tekst gaat verder onder de video. ExitpollEen exitpoll is als een parallelle verkiezing; marktonderzoeksbureaus vragen kiezers opnieuw te stemmen op zorgvuldig geselecteerde stembureaus verspreid over heel Nederland. Met behulp van die resultaten kan er al om 21:00 uur een voorlopige indicatie worden gegeven van de verkiezingsuitslag. Bekijk de video van RTL Nieuws hierboven. Meer nieuws? Je kan de beste fragmenten van RTL Nieuws terugkijken op Gids.tv. Bekijk ook Hugo de Jonge over stembureaus in gevangenissen: 'Verder moeten we niet gaan' Bekijk deze video » Gerard Joling steelt de show in het kieshokje: 'Frans Timmermans gaat hem niet worden' Bekijk deze video »
Nieuws :
Van stembus naar uitslag: het geheim achter de snelheid van de exitpoll

Exitpoll
Een exitpoll is als een parallelle verkiezing; marktonderzoeksbureaus vragen kiezers opnieuw te stemmen op zorgvuldig geselecteerde stembureaus verspreid over heel Nederland. Met behulp van die resultaten kan er al om 21:00 uur een voorlopige indicatie worden gegeven van de verkiezingsuitslag.

Bekijk de video van RTL Nieuws hierboven. Meer nieuws? Je kan de beste fragmenten van RTL Nieuws terugkijken op Gids.tv.

Actuele video's

Meer actuele video's