Vanavond op tv: Matthijs gaat door in concert, docu Dertien dagen, Shutter Island

Vanavond op tv: Matthijs gaat door in concert, docu Dertien dagen, Shutter Island
De tv-tips van Gids.tv voor donderdag 28 juli

Kijktip :

Als je zin hebt in een avondje muziek, zit je vanavond helemaal goed bij NPO 1. Maar er is nog veel meer op tv te zien, denk aan een geweldige thriller, indrukwekkende documentaire of een koninklijke docuserie… Dit zijn de tv-tips van Gids.tv voor donderdag 28 juli.

Gids.tv brengt je elke dag op de hoogte van het beste dat de aankomende tv-avond te bieden heeft.

Start: Filip van België - De lange weg naar de troon

Canvas
20:21 uur

Koning Filip van België is inmiddels 62 jaar. Twee jaar geleden werd de documentaireserie Filip van België: De lange weg naar de troon gemaakt om zijn zestigste verjaardag te vieren. Vanaf vanavond is de vierdelige docuserie weer te zien op Canvas. De documentaireserie zoomt in op de belangrijkste momenten uit het leven van Filip aan de hand van archiefbeelden en interviews met gezaghebbende journalisten, politici en mensen uit de entourage van de koning. Een aantal ex-medewerkers van Filip of van het Paleis spreekt daarbij voor het eerst voor de camera. In de eerste aflevering gaan we terug naar de geboorte van Filip op 15 april 1960. De geboorte is groot nieuws en België is in extase. Na de geboorte van Astrid en Laurent is de liefde tussen Albert en Paola echter voorbij. De kinderen kennen een moeilijke jeugd waarbij ze vooral door nanny's worden opgevoed, terwijl Albert en Paola het te druk hebben met hun affaires. Filip keert in zichzelf. Toch heeft hij al op jonge leeftijd een groot plichtsbesef en is doordrongen van het idee dat hij ooit koning wordt.

Thriller: Shutter Island

Paramount Network
20:30 uur

In de thriller Shutter Island moet U.S. Marshal Teddy Daniels in 1954 samen met zijn partner Chuck Aule de mysterieuze verdwijning van een gevangene uit een instelling voor geesteszieke criminelen onderzoeken. De moordenares is ontsnapt uit het psychiatrisch instituut op Shutter Island en vermoed wordt dat zij zich nog ergens op het eiland schuilhoudt. Tijdens zijn zoektocht stuit Teddy op een sinister web van misleiding en intriges. Hij bijt zich in de zaak vast en ontrafelt zo steeds meer geheimen over het eiland, zijn partner en zichzelf. Niets is meer wat het lijkt.

Muziek: Matthijs gaat door in concert

NPO 1
20:33 uur

De afgelopen tv-seizoenen had Matthijs van Nieuwkerk veel succes met zijn nieuwe programma Matthijs gaat door, dat hij na het stoppen van De wereld draait door ontwikkelde. Het succes was zelfs zó groot dat hij samen met muzikale vrienden de Ziggo Dome vulde voor Matthijs gaat door in concert. In Matthijs gaat door is tussen de mooie gesprekken aan tafel door veel ruimte voor muziek, die onder begeleiding van de Sven Hammond Big Band ten gehore wordt gebracht. Dat heeft al vele prachtige optredens opgeleverd en dus besloot Van Nieuwkerk om de hits uit Matthijs gaat door bij elkaar te brengen in één concert. Van covers tot nieuwe muzikale samenwerkingen en arrangementen die speciaal voor dit concert zijn gemaakt: er komt van alles voorbij. Matthijs leidt het publiek van het ene naar het andere hoogtepunt. Artiesten uit de drie seizoenen van het programma treden op in de liveshow, onder wie André van Duin, Typhoon, Danny Vera, MY BABY en Jan Rot.

Docu: Dertien dagen

NPO 2
22:09 uur

Voor Floor Haak (86) is het leven goed zo. Hij geniet ogenschijnlijk nog van het leven, maar zijn lichaam is broos. Wanneer hij zijn onafhankelijkheid dreigt te verliezen en constateert dat hij niet langer zelfredzaam is, besluit hij dat het tijd is om dood te gaan. Op zijn verzoek filmt zoon Gijs dit proces, dat we volgen in de indrukwekkende documentaire Dertien dagen. De stap naar het verpleeghuis kan Floor zich niet voorstellen. Daarom neemt hij zelf de regie en besluit te stoppen met eten en drinken. Zijn twee zoons trekken bij hem in om tot het einde voor hem te zorgen. Ze beleven samen de laatste intense, verdrietige maar ook lichte dertien dagen van zijn leven. Het laat tevens zien welke zoektocht mensen die niet meer willen leven moeten afleggen in Nederland. Ook Floor Haak onderzocht de beperkte mogelijkheden om het einde in eigen hand te nemen. Hij was lid van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, maar las hoofdschuddend over getob met helium, pillen en gif. Stoppen met eten en drinken leek hem de meest humane manier om te sterven. Zijn huisarts bleek bereid hem bij te staan.

Start: Exit seizoen 2

NPO 3
23:23 uur

Vanavond gaat het tweede seizoen van de Noorse dramaserie Exit van start op NPO 3. In deze serie volgen we vier vrienden die werkzaam zijn in de financiële sector in Oslo. Hun levens lijken perfect, maar dat is slechts schijn. Adam, Jeppe, Henrik en William zijn multimiljonairs die aan de top van de Noorse financiële wereld staan. Het viertal geeft bijna al hun geld uit aan seks, drank en drugs. Ze vallen van het ene feestje in het andere en bevinden zich vaak in het gezelschap van prostituees. De vrienden blijven zichzelf en hun werk boven alles en iedereen stellen en dat heeft een flinke impact op hun gezinslevens. Het tweede seizoen start in Mozambique, waar Henrik de schrik van zijn leven krijgt en geconfronteerd wordt met zijn sterfelijkheid. Jeppe komt voor een onaangename verrassing te staan, terwijl William na een verblijf in een ontwenningskliniek tot nieuwe inzichten is gekomen. Adam krijgt informatie doorgespeeld waarmee hij een grote financiële slag kan slaan en jaagt ondertussen Hermine de stuipen op het lijf.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV