Vanavond op tv: start Eus' Boekenclub, Chateau Meiland, Van onschatbare waarde

Vanavond op tv: start Eus' Boekenclub, Chateau Meiland, Van onschatbare waarde
De tv-tips van Gids.tv voor maandag 13 maart

Kijktip :

Wil je de Boekenweek goed beginnen, dan kun je je hart ophalen bij de terugkeer van het boekenprogramma van Eus. Maar de Meilandjes beleven ook weer van alles, er worden ook weer bijzondere items geveild. Maar je kunt ook kiezen voor een mooie fantasyfilm of documentaire over Irak… Dit zijn de tv-tips van Gids.tv voor maandag 13 maart.

Gids.tv brengt je elke dag op de hoogte van het beste dat de aankomende tv-avond te bieden heeft.

Nieuw seizoen: Eus' Boekenclub

NPO 2
19:52 uur

Maandag gaat een nieuw seizoen van Eus' Boekenclub van start. Vanuit het Burgerweeshuis in Deventer praat Özcan Akyol, ook wel bekend als Eus, samen met zijn gasten over boeken. En dit seizoen blijft het niet bij vijf afleveringen, de liefde voor lezen wordt met maar liefst zeventien afleveringen gevierd. In de Boekenweek (13 t/m 17 maart 2023) is Eus' Boekenclub elke avond te zien op NPO 2. En vanaf 9 april wordt het programma twaalf weken lang elke zondagavond op NPO 2 uitgezonden. Deze reeks is Kitty Herweijer vaste gast om alle ingrediënten van de avond te beschouwen. Ook is er een nieuw element: een (nog) onbekende schrijver krijgt een podium om voor te dragen uit eigen werk. En na de coronacrisis wordt dit het eerste seizoen met publiek. In de eerste aflevering van deze reeks komt schrijver Philip Huff langs, is er een heuse leesclub bestaande uit zangeres Linde Schöne en radio-dj Fernando Halman. Kijkers kunnen genieten van poëzie van Nisrine Mbarki, er is een persoonlijk gesprek over literatuur met burgemeester Paul Depla (Breda) en er komt een verzamelaar van een bijzondere boekencollectie langs.

Chateau Meiland: gaan Meilandjes zelf leren stucen?

SBS 6
20:30 uur

Maandag zien we in Chateau Meiland dat de Meilandjes op 'bijles' gaan: doordat hun eigen huis verbouwd wordt, zien ze wat stukadoor Fred allemaal doet. En daar letten ze even extra goed op: ze willen in hun nieuwe pension dit soort klussen namelijk zelf gaan doen. Met het vooruitzicht dat ze het pension misschien gaan kopen zullen ze ook in dit geval weer veel zelf moeten doen. Alle kneepjes van het vak zijn daarom welkom. Erica en Martien hebben absoluut geen verstand van stucen. Er is niets mis met in dit stadium stuckennis te vergaren. Of het pension er ooit zal komen? De bank is nog niet overtuigd en dus schrijft Martien een ondernemingsplan wat door de vrouwen in zijn leven met hoon wordt ontvangen.

Fantasiefilm: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children

SBS 9
20:30 uur

In Miss Peregrine's Home for Peculiar Children volgt tiener Jacob aanwijzingen, die hem naar een mysterieus eiland leiden. Daar ontdekt hij de ruïnes van Miss Peregrine’s school voor bijzondere kinderen. Terwijl hij de verlaten gangen en slaapkamers verkent, ontdekt hij dat de bewoners ongelofelijke krachten bezaten. En dat ze misschien nog leven. Miss Peregrine's Home for Peculiar Children is Amerikaanse, Britse en Belgische fantasie- en avonturenfilm uit het jaar 2016. Deze productie is geregisseerd door Tim Burton ('Big Fish' en 'Edward Scissorhands'). Met Asa Butterfield, Ella Purnell, Judi Dench en Eva Green in de hoofdrol.

Van onschatbare waarde: Frans miniatuurkasteel

NPO 1
20:34 uur

In de nieuwe aflevering van Van onschatbare waarde kom er een zeer bijzondere miniatuurversie van een prachtig Frans kasteel en twee bijzondere familiestukken voorbij. Voor welke mooie bedragen kunnen de twee van de hand gaan? Nico is gepensioneerd zilversmid. Na zijn pensioen begon hij aan een zilveren miniatuurversie van het Franse kasteel Chambord. Negen jaar en vijfenzestig duizend manuren verder is het kunstwerk eindelijk af. De zilversmid biedt zijn extreem gedetailleerde werk aan. Verder komt Halter langs op Paleis Soestdijk, de locatie van dit programma. De Italiaan heeft twee familiestukken meegenomen voor de experts: een weegschaal uit Turijn en een snijmachine uit Alessandria. Hoeveel zullen die twee stukken waard zijn?

Terug in Irak: hebben we ons vergist?

NPO 2
22:19 uur

De bijzondere Nieuwsuur-documentaire Terug in Irak van journalist Tom Kleijn is toegekomen aan de tweede aflevering. Hij gaat terug naar het zwaargetroffen Irakese gebied: hoe gaat het daar nu? Het vechten is voorbij en het is tijd om de lokale bevolking te helpen om in vrede het lokale bestuur op poten te zetten. Het blijkt een misrekening: ondanks het goede contact van de militairen met de plaatselijke bevolking legt die een hinderlaag waarbij een Nederlandse militair omkomt. Hebben wij ons dan zo vergist? Tom Kleijn reist terug naar de plaats waar het allemaal gebeurde en gaat kijken naar wat er nog over is van de Nederlandse missie in Irak.

Actuele video's

Meer actuele video's