Streamen of skippen? Full Circle is intense, hoopgevende documentaire met spectaculaire ski-prestaties

Streamen of skippen? Full Circle is intense, hoopgevende documentaire met spectaculaire ski-prestaties
Film over onbegrensde mogelijkheden voor adaptieve atleten en extreme sporten

Film :

Op Netflix is vanaf nu de documentaire over adaptieve atleten Barry Corbet en Trevor Kennison te streamen. Trevor gaat na zijn ongeluk met de snowboard, waarbij hij verlamd raakt, verder als zitskiër en treedt in de voetstappen van de verlamde alpinist Barry Corbet in het verleggen van grenzen en mogelijkheden voor mensen met een dwarslaesie.

Gids.tv bekijkt als eerste alle nieuwe films en series in de bioscoop en on-demand. Lees onze beoordelingen van de nieuwste films en series op de streamingdiensten en in de bioscoop.

Het verhaal
De verhalen van zitskiër Trevor Kennison en alpinist Barry Corbet staan centraal in deze documentaire over de geschiedenis van adaptieve atleten in extreme sporten. Barry Corbet - een bergbeklimmer, skiër en later filmmaker en auteur - brak in 1968 zijn rug bij een helikopterongeval. Het leven van Trevor Kennison, snowboarder en loodgieter veranderde in 2014 toen hij zijn rug brak tijdens het snowboarden. Gekluisterd aan een rolstoel met een onzekere toekomst, verloor hij richting en doelen in zijn leven. In Full Circle wordt Trevor gevolgd op zijn weg naar posttraumatische groei, parallel aan het pad van Barry, vijftig jaar eerder. Het verhaal van Trevor weerspiegelt dat van Barry die met zijn boek 'Options: Spinal Cord Injuries And The Future' het leven van vele mensen met een dwarslaesie heeft beïnvloedt. Beide levens zijn verbonden door gemeenschappelijke locaties en overeenstemmende motieven namelijk zowel Barry als Trevor weigerden hun levens te laten bepalen door hun fysieke beperkingen.

Full Circle - streamen of skippen?

Hieronder volgt een spoilervrije recensie van de film.

Wat wij er van vinden
Netflix maakte de afgelopen tijd wel meer documentaires over extreme sporten en bijzondere verhalen: The Deepest Breath bijvoorbeeld, een bizar verhaal over een diepzeeduiker. Full Circle is een film met prachtige beelden van besneeuwde bergen, spannende afdalingen ver buiten de geplaveide skipistes en spectaculaire trucs van een zitskiër die zelfs doodeng zijn voor snowboarders zonder dwarslaesie. De documentaire verhaalt over adaptieve atleten die geen angst kennen en zich door niets of niemand laten beperken. Over de wijze waarop deze thrillseekers hun leven inrichten bekruipt je het gevoel: ja, wat kan ze ook gebeuren, verlamd zijn ze toch al. Voor de dood zijn ze niet bang en degenen die ze achterlaten zijn niet belangrijk genoeg. Deze gedachte doet de documentaire tekort. Barry en Trevor geven ongetwijfeld vele mensen iets heel belangrijks mee in het leven: hoop, vertrouwen, tegenslag en hoe juist dat je sterker kan maken.

Beoordeling van Gids.tv: ★★★
De documentaire wil volledig zijn en behandelt ook details over de dagelijkse praktijk van leven met de beperkingen. Denk aan stoelgang, seks en andere zaken die voor 'gezonde' mensen heel gewoon zijn. Interessant voor de mensen die daarin geïnteresseerd zijn, maar maakt van Full Circle een ietwat langdradige film.

De docufilm Full Circle is nu te zien op Netflix. Regie: Josh Berman. Genre: documentaire, sport. Tijdsduur: 103 minuten.

Actuele video's

Meer actuele video's